Buitenland

Begroting Rusland gericht op militair beleid, met één hoofddoel: oorlog tegen Oekraïne winnen

03-10-2023 14:30

Oekraine
AP Photo/Sergei Grits.

(Bloomberg, 3 oktober 2023) – De begroting van Rusland, die volgend jaar meer zal uitgeven aan militair dan aan sociaal beleid, is volgens de minister van Financiën van het land gericht op één hoofddoel: de overwinning in de oorlog tegen Oekraïne.

“Ja, het is een groot bedrag in de begrotingsuitgaven, maar we hebben dit geld nodig om de belangrijkste taak van dit moment te volbrengen, de taak om de overwinning veilig te stellen”. Dit zei minister van Financiën Anton Siluanov dinsdag tijdens een begrotingshoorzitting voor het Hogerhuis van het Russische parlement.

6% defensie-uitgaven

Volgens het plan zullen de defensie-uitgaven in 2024 6% van het bruto binnenlands product van het land uitmaken, tegenover 3,9% in 2023 en 2,7% in 2021, vóór de invasie van het Kremlin in zijn buurland. De uitgaven voor geheime en niet-gespecificeerde posten zullen naar verwachting bijna verdubbelen, omdat de oorlog de financiën en economie van Rusland blijft veranderen.

Het budget voorziet eerst en vooral in de behoeften van het leger om de oorlog te voeren en voor de defensie-industrie, zei Siluanov. “De tweede prioriteit is technologische en infrastructurele ontwikkeling. De derde prioriteit is het nakomen van verplichtingen aan de staat en zijn burgers,” zei hij.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezworen het tegenoffensief dat zijn land voert om bezet gebied terug te veroveren, in de herfst en winter voort te zetten en zijn troepen werden versterkt door de komst van Amerikaanse gevechtstanks vorige maand.

Ontwerpbegroting

De ontwerpbegroting van Rusland gaat ervan uit dat de oorlogsomstandigheden de komende drie jaar zullen aanhouden en omvat stabiele financiering voor drones. Ook de ontwikkeling van industrieën die hebben geleden onder sancties of onder het plotselinge verdwijnen van grondstoffen uit het buitenland staan in de begroting. De oorlogsgerelateerde industrieën hebben al een grote groei gekend, met sectoren die militaire goederen produceren die volgens de overheidsprognoses in 2023 hun productie met bijna een derde zullen verhogen.

“Het volume van de middelen is samen met de veiligheidsagentschappen bepaald en houdt rekening met de noodzaak om de doelstellingen en doelen te bereiken die de president heeft gesteld voor de speciale militaire operatie”. Siluanov verwees hierbij naar de invasie van Rusland in Oekraïne.

AP Photo/Sergei Grits.