Buitenland

India vraagt Canada 41 van in totaal 62 diplomaten terug te halen, nieuwe stap in confrontatie Canada-India

03-10-2023 15:17

Canada sikhs
AP Photo/K.M. Chaudary.

TORONTO (AP, 3 oktober 2023) – India heeft Canada gevraagd om 41 van zijn 62 diplomaten in het land te verwijderen, zei een functionaris die bekend is met de zaak dinsdag. Dit verhevigt de confrontatie tussen de twee landen over Canadese beschuldigingen dat India betrokken kan zijn geweest bij de moord op een Sikh-separatistenleider in een voorstad van Vancouver.

De ambtenaar sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij niet gemachtigd was om in het openbaar te spreken in afwachting van een publieke reactie van de Canadese regering later dinsdag. De ambtenaar bevestigde een eerder bericht van de Financial Times.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar.

‘Geloofwaardige beschuldigingen’

De Canadese premier Justin Trudeau zei eerder dat er “geloofwaardige beschuldigingen” waren van Indiase betrokkenheid bij de moord op Hardeep Singh Nijjar, een 45-jarige Sikh-leider die in juni werd gedood door gemaskerde schutters in Surrey, buiten Vancouver. Jarenlang heeft India gezegd dat Nijjar, een in India geboren Canadees staatsburger, banden had met terrorisme, een beschuldiging die Nijjar ontkende.

Het organiseren van de moord op een Canadees staatsburger in Canada, waar bijna 2 miljoen mensen van Indiase afkomst wonen, zou ongekend zijn.

India beschuldigt Canada er al jaren van Sikh-separatisten, waaronder Nijjar, vrij spel te geven.

India heeft ook visa voor Canadezen ingetrokken. Canada heeft hiertegen geen represailles genomen. India heeft eerder ook een hoge Canadese diplomaat uitgewezen nadat Canada een hoge Indiase diplomaat had uitgewezen.

Five eyes

De beschuldiging van betrokkenheid van India bij de moord is deels gebaseerd op de surveillance van Indiase diplomaten in Canada, waaronder inlichtingen die zijn verstrekt door een belangrijke bondgenoot, vertelde een afzonderlijke Canadese functionaris eerder aan The Associated Press.

De ambtenaar zei dat de communicatie betrekking had op Indiase ambtenaren en Indiase diplomaten in Canada. Een deel van de informatie werd verstrekt door een lid van de Five Eyes alliantie voor het delen van informatie, die naast Canada ook de VS, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland omvat.

De ambtenaar sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij geen toestemming had om de zaak in het openbaar te bespreken.

De laatste uitwijzingen door India hebben de spanningen tussen de landen doen escaleren. Trudeau had ijzige ontmoetingen met de Indiase premier Narendra Modi tijdens de bijeenkomst van de Groep van 20 deze maand in New Delhi, en een paar dagen later annuleerde Canada een handelsmissie naar India die gepland stond voor de herfst.

Khalistan

Nijjar, een loodgieter, was ook een leider in wat is overgebleven van een ooit sterke beweging om een onafhankelijk thuisland voor Sikhs te creëren, bekend als Khalistan. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd Noord-India geteisterd door een bloederige, decennialange Sikh-opstand, die werd neergeslagen door een harde overheidsaanval waarbij duizenden mensen werden gedood, onder wie prominente Sikh-leiders.

De Khalistan-beweging heeft veel van haar politieke macht verloren, maar heeft nog steeds aanhangers in de Indiase deelstaat Punjab en in de omvangrijke overzeese Sikh-diaspora. Hoewel de actieve opstand jaren geleden eindigde, heeft de Indiase regering herhaaldelijk gewaarschuwd dat Sikh-separatisten een comeback probeerden te maken.