Buitenland

Bodem NAVO-munitievoorraden komt in zicht, productie moet worden verhoogd, steun aan Oekraïne in gevaar

04-10-2023 10:37

Munitie
Gal_Rotem / Shutterstock.com

NAVO- en Britse functionarissen hebben de noodklok geluid over de slinkende munitievoorraden van westerse militairen voor Oekraïne en dringen aan op een verhoging van de productie, meldt CNN.

De waarschuwing volgt op het weglaten door het Amerikaanse Congres van wapenfondsen voor Oekraïne in een recente uitgavenwet. Dit heeft de onzekerheid over de Amerikaanse hulp verder aangewakkerd, vooral na het afzetten van de Amerikaanse Huisvoorzitter Kevin McCarthy, een voorstander van steun aan Oekraïne.

‘Ernstige uitputting’

Admiraal Rob Bauer benadrukte de ernstige uitputting van de munitievoorraad van het Westen tijdens het Warsaw Security Forum. Nu de Europese magazijnen uitgeput raken, is de behoefte aan voortdurende hulp en meer munitieproductie nog nooit zo groot geweest, benadrukte James Heappey uit het VK.

Analisten dringen aan op een snellere productie van munitie omdat vertragingen een negatieve invloed kunnen hebben op de defensieve houding van Oekraïne tegenover Rusland.

Het grote gebruik van artillerie in dit conflict onderstreept de dringende behoefte aan nieuwe munitie om de oorlogsinspanningen van Oekraïne tegen de aanhoudende Russische agressie te ondersteunen.