Buitenland

Buscrash Italië: 21 doden waaronder 4 Oekraïners, 1 Duitser, zeker 2 kinderen, 15 gewonden

04-10-2023 11:25

Buscrash Italië
AP Photo/Antonio Calanni.

VENICE (AP) – Brandweerlieden hebben woensdag tot zonsopgang gewerkt om het wrak te verwijderen van een bus die is verongelukt in een deelgemeente van Venetië, aan de overkant van de lagune van het historische centrum. Daarbij zijn 21 mensen om het leven gekomen en minstens 15 gewond geraakt, voornamelijk buitenlandse toeristen die terugkeerden naar een nabijgelegen camping.

Onder de slachtoffers waren ten minste vier Oekraïners en een Duitser, volgens de prefectuur van Venetië. Onder de gewonden, waaronder vijf in ernstige toestand, bevonden zich Fransen, Spanjaarden en Kroaten, aldus plaatselijke functionarissen.

Minstens twee van de doden waren kinderen, zei de prefect van Venetië Michele Di Bari, eraan toevoegend dat veel van de mensen die bij het ongeluk betrokken waren “jong” waren.

Nieuwe elektrische bus

De bus – nieuw en elektrisch – vervoerde buitenlandse toeristen toen hij dinsdagavond van een verhoogde straat viel en in brand vloog. De shuttle verbond het Piazzale Roma, in het historische centrum van Venetië, met de Hu camping in Marghera, een andere deelgemeente van Venetië die grenst aan Mestre.

De Italiaanse chauffeur, Alberto Rizzotto, kwam bij het ongeluk om het leven. Openbaar aanklagers in Venetië onderzoeken of hij zich ziek voelde tijdens het rijden. Hij was een ervaren chauffeur, zei het Venetiaanse gemeenteraadslid Renato Boraso.

‘Ik weet niet of ze het overleefd heeft’

Godstime Erheneden was in zijn appartement vlakbij het ongeluk toen hij buiten een crash hoorde. Hij haastte zich naar buiten en ging als een van de eersten de bus in.

“Toen we naar binnen gingen, zagen we de chauffeur meteen. Hij was dood. Ik droeg een vrouw op mijn schouders naar buiten, daarna een man,” vertelde Erheneden aan het dagblad il Gazzettino in Venetië.

“De vrouw schreeuwde ‘mijn dochter, mijn dochter’ en ik ging weer naar binnen. Ik zag een meisje van ongeveer 2 jaar oud. Ik heb een zoon van 1 jaar en 10 maanden en ze zijn even groot. Het voelde alsof ik mijn zoon in mijn armen hield. Het was verschrikkelijk. Ik weet niet of ze het overleefd heeft. Ik dacht dat ze nog leefde, maar toen de reddingswerkers arriveerden namen ze haar meteen mee,” zei Erheneden.

Eerdere ongelukken

Burgemeester Luigi Brugnaro van Venetië schreef op X dat het tafereel “apocalyptisch” was en verklaarde de stad in staat van rouw.

In 2017 kwamen 16 mensen om in een bus met Hongaarse studenten bij een ongeluk in de buurt van de noordelijke stad Verona. En in 2013 kwamen 40 mensen om het leven bij een van de ergste auto-ongelukken in Italië toen een bus van een viaduct stortte in de buurt van de zuidelijke stad Avellino.


Colleen Barry/Antonio Calanni/AP.