Buitenland

Duitsland gaat nog meer kolencentrales aanzetten

04-10-2023 13:17

Kolencentrale
Shutterstock.

(Bloomberg, 4 oktober 2023) – Duitsland zal deze winter verschillende stilgelegde kolencentrales weer op de markt brengen om ervoor te zorgen dat de grootste economie van Europa het licht kan laten branden wanneer de vraag piekt.

Een bevel om eenheden van RWE AG en LEAG opnieuw te activeren werd woensdag door het kabinet goedgekeurd, aldus de persdienst van de regering.

Energiecrisis

De energiecrisis van vorig jaar dwong het land om zwaarder te leunen op de verbranding van kolen voor de productie van elektriciteit, nadat Rusland de levering van gas via pijpleidingen aan het land had beperkt.

De uitfasering van de laatste Duitse kernreactoren in het voorjaar zal de stroomtoevoer deze winter nog verder beperken, waardoor het land zonder extra steun in het nauw kan komen.

Meer CO2-uitstoot

Het reactiveren van kolencentrales zal de CO2-uitstoot doen toenemen in een tijd waarin het land worstelt om zijn klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen. De regering is bezig met de aanleg van extra infrastructuur voor vloeibaar aardgas om het elektriciteitstekort op te vullen en is van plan om nieuwe gascentrales te bouwen die later kunnen worden omgezet in waterstof.

Bruinkoolcentrale

Het besluit voor deze winter heeft betrekking op twee kolenblokken van RWE’s Niederaußem centrale – blokken E en F – en op blok C van de Neurath centrale.

In het oosten van het land zal LEAG naar verwachting de blokken E en F van zijn bruinkoolcentrale Jaenschwalde weer online brengen.

De installaties waren afgelopen winter operationeel, werden in juli stand-by gezet en kunnen nu volledig worden gereactiveerd tot uiterlijk maart 2024.

Los daarvan is er nog steeds geen beslissing genomen om de activiteiten van twee bruinkooleenheden van RWE, Neurath D en E, te verlengen tot het voorjaar van 2025.