Buitenland

Duitsland stuurt luchtafweer naar Oekraïne voor bescherming graanzendingen

04-10-2023 19:00

Gepard
M.J.J. de Vaan / Shutterstock.com

(Bloomberg) – Duitsland is van plan extra luchtafweer te leveren aan Oekraïne om graanzendingen te beschermen tegen mogelijke Russische aanvallen, aldus bronnen die bekend zijn met de zaak.

Berlijn zal een extra IRIS-T luchtverdedigingssysteem sturen en meer dan een dozijn Gepard luchtafweerkanonnen die dekking zullen bieden aan zendingen die op weg zijn naar Roemenië langs de zuidkust van het land, zeiden de mensen op voorwaarde van anonimiteit.

De wapens zouden tegen het einde van dit jaar in Oekraïne moeten aankomen en meer IRIS-T eenheden zullen volgen zodra ze gebouwd zijn.

Solidariteitsroutes

Sinds het mislukken van een overeenkomst om schepen vanuit havens aan de Zwarte Zee door de Bosporus in Turkije te laten varen, probeert Kiev de leveringen via de Donau en over land via zogenaamde solidariteitsroutes op te voeren.

Een klein aantal schepen vaart ook door stroken water voor de kust van Roemenië en Bulgarije, de bezorgdheid over Russische aanvallen trotserend.

De mensen maakten niet bekend welke specifieke routes door de verdedigingswerken zouden worden gedekt en of er andere mogelijkheden zouden worden opgenomen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

De Duitse wetgever Marcus Faber, die lid is van de defensiecommissie in het lagerhuis van het parlement, bevestigde dat Oekraïne meer IRIS-T systemen en Gepard kanonnen zal ontvangen, evenals munitie.

“Oekraïne zal deze eenheden gebruiken om bijvoorbeeld zijn graanhavens beter te beschermen,” zei hij, zonder details te geven.

Graanexportdaling 50%

Het grootste deel van de Oekraïense landbouwexport gaat over land, rivieren en wegen sinds Rusland in juli uit het Zwarte Zee-initiatief stapte. De graanexport van het land daalde in september met meer dan 50%.

Hoewel Kiev eenzijdig een tijdelijke corridor voor schepen in de Zwarte Zee heeft gecreëerd, is die tot nu toe vooral symbolisch omdat de grote scheepvaartmaatschappijen huiverig zijn om hem te gebruiken.

Twaalf schepen zijn er de afgelopen weken doorheen gevaren, maar dat is erg weinig vergeleken met het verkeer via de door de VN en Turkije gesteunde corridor. Sommige kleinere schepen gebruiken routes dichter bij de kust om de risico’s te beperken.

RAF-vliegtuigen

De Gepard-kanonnen hebben een bereik van 4 kilometer, terwijl de krachtigere en technisch geavanceerdere IRIS-T eenheden een beschermend schild kunnen openen met een straal van wel 40 kilometer.

Ze zullen worden gebruikt om haveninfrastructuur, het laden van graan op schepen en vertrekkende schepen op zee te beschermen.

Het VK kondigde vorige maand aan dat het inlichtingen-, surveillance- en verkenningsdiensten zou leveren om de Russische activiteiten in de Zwarte Zee in de gaten te houden.

Ook liet het VK weten dat RAF-vliegtuigen boven het gebied zouden gaan vliegen om Rusland ervan te weerhouden aanvallen uit te voeren op civiele schepen die graan vervoeren.