Buitenland

Google komt met iPhone-concurrent Pixel 8, 8 Pro en Pixel Watch 2

04-10-2023 18:49

Google Pixel 8 Pro
Google/Bloomberg.

(Bloomberg) – Google wil Apple rechtstreeks uitdagen met nieuwe Pixel-telefoons die meer op iPhones lijken dan ooit tevoren. De Pixel 8 en 8 Pro van dit jaar liggen qua prijs dichter bij de tegenhangers van Apple, hebben vergelijkbare schermen met platte randen en kunnen betalingen doen met gezichtsherkenning.

Alphabet Inc.’s Google introduceerde zijn nieuwe line-up woensdag – inclusief nieuwe horloges en oordopjes – en verhoogde de startprijs van zijn telefoons met 100 dollar per stuk.

Artikel gaat verder na afbeelding.

De Pixel 8 Pro komt overeen met de iPhone 15 Pro voor 999 dollar, terwijl de Pixel 8 hetzelfde kost als de iPhone 14 met 699 dollar. De nieuwe prijzen weerspiegelen de geüpgradede schermen en camera’s in de nieuwste toestellen, die nog steeds “boven onze gewichtsklasse uitsteken”, volgens Google productmanager Patrick Hennessey, wat suggereert dat consumenten meer voor hun geld krijgen.

Camera en kunstmatige intelligentie

De Pixel-uitrol is de nieuwste poging van Google om een deuk in de markt te slaan. Hoewel het Android besturingssysteem het merendeel van de smartphones in de wereld aanstuurt, is de hardware van het bedrijf zelf slechts goed voor een fractie van de verkoop.

In de VS had Google volgens Counterpoint Research 3% van de smartphonezendingen in het tweede kwartaal. Tegenover 55% voor Apple.

Google verkoopt al meer dan tien jaar telefoons onder zijn eigen merk, maar de introductie van de eerste Pixel in 2016 verdiepte de inspanningen. Ondanks dat de telefoons moeite hadden om commercieel succes te behalen, vielen Google’s camera en kunstmatige intelligentie op.

Vorig jaar breidde het bedrijf zijn assortiment uit met de Pixel Watch, waarmee het zijn hardware-ecosysteem verder uitbouwde.

Tensor-processor

Apple, de pionier in het opdrijven van de kosten van een smartphone, heeft onlangs de prijzen weer verhoogd. De nieuwste iPhone 15 Pro Max kost nu 1199 dollar door een goedkopere opslagcapaciteit te schrappen.

Google heeft zijn marktaandeel licht verbeterd met goedkopere modellen, die het meestal halverwege elk jaar uitbrengt. In Japan was het marktaandeel van het bedrijf deze zomer zes keer zo groot als vorige zomer, omdat het prijsbewuste gebruikers wegkaapte van de iPhone.

De nieuwe Pixel-telefoons hebben bijgewerkte camera’s, gebruiken displays met platte randen – zoals Apple al heeft sinds de iPhone 12 in 2020 – en worden geleverd met de belofte van zeven jaar updates voor het besturingssysteem en beveiliging.

Intern gebruiken ze de derde generatie van Google’s eigen Tensor-processor, met speciale hardware voor beeldverwerking die door het bedrijf is verfijnd.

Het Pro-model heeft een scherm van 6,7 inch, wat overeenkomt met het grootste beeldscherm van Apple, terwijl de goedkopere versie een scherm van 6,2 inch heeft. Dat scherm is iets kleiner dan het 6,3-inch scherm van het vergelijkbare model van vorig jaar.

Gezichtsontgrendelingsfunctie

Beide nieuwe telefoons hebben een hogere helderheid en het basismodel verbetert ook de vernieuwingsfrequentie. Dat zorgt voor soepeler scrollen en betere graphics bij games.

En de gezichtsontgrendelingsfunctie van Google is nu beter beveiligd. Het bedrijf uit Mountain View, Californië, zal het mogelijk maken om bank-apps te ontgrendelen en transacties te bevestigen, wat overeenkomt met de Face ID-functies van Apple die in 2017 werden geïntroduceerd.

Google is ook bezig met het uitrollen van generatieve AI op apparaten – die tekst en video kan maken op basis van eenvoudige aanwijzingen – en integreert de technologie in zijn nieuwe Pixel Pro-telefoons. Dat betekent dat de zogenaamde foundation-modellen op de apparaten zelf zullen draaien.

“We hebben nauw samengewerkt met onze onderzoeksteams bij Google om te profiteren van hun meest geavanceerde foundation-modellen en deze te distilleren tot een versie die efficiënt genoeg is om op ons vlaggenschip Pixel te draaien”, aldus apparaatchef Rick Osterloh. Hij sprak woensdag tijdens een evenement in Google’s Pier 57-kantoor in New York.

Generatief AI-afbeeldingsmodel

De aanpak betekent dat de Pixel 8 Pro in staat zal zijn om dingen te doen zoals het genereren van beknopte samenvattingen van opnames – om bijvoorbeeld de hoogtepunten van een vergadering samen te vatten – of slimmere antwoordsuggesties te doen, zei Osterloh.

Met het nieuwe generatieve AI-afbeeldingsmodel op het apparaat kunnen gebruikers ingezoomde foto’s maken die “intelligent” worden verscherpt.

De eerste generatieve AI-functie, een verbeterde magische gum waarmee mensen ongewenste details in foto’s kunnen verwijderen, wordt geleverd met de nieuwe Pixel Pro 8. De rest van de generatieve AI-functies wordt vanaf december geleverd.

De Pixel 8 Pro heeft een matte achterkant, nog een element dat lijkt op het ontwerp van de nieuwste iPhones. En het voegt een temperatuursensor toe die werkt op objecten en voorhoofden. Google zei dat het in gesprek is met de Amerikaanse Food and Drug Administration om de functie gecertificeerd te krijgen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Google’s nieuwe Pixel Watch 2 voegt een snellere Qualcomm Inc. chip toe en een nieuw aluminium frame dat het apparaat ongeveer 10% lichter maakt. Het horloge heeft een verbeterde hartslagmeter, snel opladen en een huidtemperatuursensor, maar ook valdetectie en de mogelijkheid om snel hulpdiensten te bellen – functies die je ook op de Apple Watch vindt.

Pixel Buds Pro

Het apparaat gaat 349 dollar kosten zonder mobiele functies en 399 dollar voor versies die telefoonnetwerken kunnen aanboren en gesprekken kunnen voeren zonder aangesloten telefoon.

De draadloze oordopjes van het bedrijf, de Pixel Buds Pro, krijgen een software-update die overeenkomt met een aantal functies in de nieuwste AirPods Pro-software van Apple. Dit omvat duidelijkere gesprekken en ruisonderdrukking voor de persoon aan de andere kant van de lijn.

Er is ook een automatische pauze in het afspelen van muziek wanneer een drager begint te spreken en verbeterde latentie in games. En er zijn twee nieuwe kleuren: wit en blauw.