Buitenland

Grenscontroles Slowakije: ‘Brussel steunt bedrijfsmodel mensensmokkelaars’

05-10-2023 13:09

Grens Polen-Wit-Rusland
Een Poolse grenswacht patrouilleert in het gebied van een gebouwde metalen muur op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, in de buurt van Kuznice, Polen, op 30 juni 2022. AP Photo/Michal Dyjuk.

SAHY, Slowakije (AP) – Slowakije is donderdag begonnen met verkeerscontroles aan de grens met buurland Hongarije, naar eigen zeggen vanwege een dramatische toename van migranten die zijn grondgebied oversteken. Het beleid sluit aan bij een golf van soortgelijke grensmaatregelen die andere Centraal-Europese landen de afgelopen dagen hebben genomen.

De verhoogde grensbewaking kwam als reactie op de buurlanden van Slowakije, waaronder Oostenrijk, Tsjechië en Polen, die op woensdag opnieuw controles aan hun eigen grenzen met Slowakije instelden om migranten uit het land in te dammen. Elk van de grenscontroles zal minstens 10 dagen duren.

Schengengebied

Bij een grensovergang in Sahy, Slowakije – 90 kilometer rijden ten noorden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest – hielden twee Slowaakse politieagenten donderdag voertuigen aan om controles uit te voeren. Dit wijkt af van het gemak waarmee leden van Europa’s visumvrije Schengengebied kunnen reizen. Dit werd het laatst beperkt toen sommige landen hun grenzen afsloten in de eerste maanden van de COVID-19 pandemie.

Attila Varga, een dorpsbewaarder in de Slowaakse nederzetting Horne Turovce, zei dat hij elke dag met de auto de grens over reist en dat de nieuwe controles hem waarschijnlijk zullen vertragen als hij van en naar zijn werk reist.

“Het hangt ervan af wat voor soort controle ze opleggen, of ze elke auto tegenhouden of er één of twee uitkiezen,” zei hij. “Als ze er één of twee auto’s uitlichten, is het geen probleem, maar als ze elke auto tegenhouden, staan er enorme rijen, net als tijdens de COVID.”

Migratie uit Afrika en Syrië

De landen van de Europese Unie hebben dit jaar te maken gehad met een aanzienlijke toename van migratie uit Afrika, Syrië en andere plaatsen, waarbij veel migranten via Tsjechisch, Slowaaks of Oostenrijks grondgebied op weg zijn naar West-Europa.

Een groot deel van deze migranten reist de EU binnen via de zogenaamde Balkanroute, waarbij ze de zuidgrens van Hongarije met Servië of Kroatië oversteken. Dat doen ze ondanks het 320 kilometer lange grenshek dat Boedapest in 2015 begon te bouwen toen meer dan 1 miljoen migranten Europa binnenkwamen op de vlucht voor oorlog en armoede in Syrië, Irak en elders.

Hongarije heeft zich lange tijd fel verzet tegen migratie en tegen voorstellen van de EU om asielzoekers te herverdelen onder de 27 lidstaten van de EU. Het hoogste gerechtshof van de EU oordeelde in juni dat Hongarije de wetten van het blok heeft geschonden en de rechten van migranten heeft geschonden door hen systematisch terug te dwingen over de zuidgrens naar Servië.

11-voudige toename

Ondanks het strenge immigratiebeleid van Hongarije zegt Slowakije dat er dit jaar een enorme toename is van migranten uit het gebied van de zuiderburen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken registreerde het land 39.688 migranten vanaf het begin van het jaar tot 1 oktober – een 11-voudige toename ten opzichte van een jaar geleden.

Ondanks de toename zei Istvan Matusov, een gepensioneerde automonteur uit de grensstad Sahy, dat hij niet gelooft dat de nieuwe grenscontroles veel zullen doen om het aantal migranten dat Slowakije binnenkomt te verminderen, aangezien de groene grenzen grotendeels onbewaakt blijven.

“De buitengrenzen van Schengen moeten worden gecontroleerd, niet de binnengrenzen,” zei Matusov. “Dat zou een oplossing zijn, maar het lijkt erop dat de heren in Brussel geen beslissing kunnen nemen.”

‘Brussel steunt mensensmokkelaars’

De 65-jarige is niet de enige die EU-besluitvormers de schuld geeft van de situatie. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, vertelde woensdag op een persconferentie in Boedapest dat de EU “volledig verantwoordelijk is voor de toenemende migratiedruk in Centraal-Europa”.

“Brussel moedigt migratie aan en steunt het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars door voortdurend aan te dringen op verplichte hervestigingsquota’s, die een magneet zijn voor migranten om naar Europa te komen,” zei Szijjarto. “We roepen Brussel op om onmiddellijk een einde te maken aan dit migratiebeleid.”