Binnenland

Albergen krijgt 140.000 euro compensatie voor komst azc

06-10-2023 13:57

Albergen
Albergen. Foto: Google Streetview.

Inwoners van Albergen krijgen de mogelijkheid om 145.000 euro te besteden aan een initiatief om de sociale cohesie in hun Twentse dorp te versterken, meldt het ANP. Dit geld wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Tubbergen, als een compensatie voor de onrust die ontstond nadat bekend werd dat er een asielzoekerscentrum zou worden gevestigd in het voormalige hotel ‘t Elshuys.

Vorig jaar kocht het ministerie van Justitie het hotel om er een asielzoekerscentrum van te maken. Deze financiƫle regeling is tot stand gekomen in overeenstemming tussen Tubbergen, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel, als erkenning van de impact van dit besluit op de lokale gemeenschap.

Collectieve voorzieningen vergoed

Naast deze bijzondere regeling, ontvangt Tubbergen ook de gebruikelijke vergoedingen die elke gemeente ontvangt bij de vestiging van een asielzoekerscentrum. Bovendien worden alle kosten die de gemeente maakt voor collectieve voorzieningen om de opvang van asielzoekers mogelijk te maken, vergoed door het COA.

Dit omvat infrastructuur zoals riolering en openbare verlichting, evenals investeringen in sport-, gezondheids- en culturele voorzieningen. Deze regeling is bedoeld om de sociale verhoudingen te verbeteren, zodat zowel het COA als de gemeenschap kunnen profiteren van een beter samenleven en wederzijdse betrokkenheid. De eerste bewoners worden verwacht in maart 2024.