Buitenland

Viktor Orbán legt verdeeldheid in EU over aanpak migratie bloot

06-10-2023 14:15

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

(Bloomberg, 6 oktober 2023) – De Hongaarse premier Viktor Orban legde de verdeeldheid bloot binnen de Europese Unie over hoe om te gaan met een hernieuwde golf van asielzoekers, met een ongewone opmerking voorafgaand aan een vergadering van de leiders van het blok.

Orban – die een geschiedenis heeft van opruiende en soms onnauwkeurige retoriek – vergeleek een poging om de Hongaarse en Poolse oppositie tegen een nieuw EU-voorstel te omzeilen met het plegen van aanranding.

Hij zei dat dit elke poging om een oplossing voor het hele blok te bespreken tijdens een informele top in Spanje zinloos maakte.

“Politiek gezien is het onmogelijk, niet vandaag, over het algemeen, voor de komende jaren,” vertelde Orban aan verslaggevers in Granada, Zuid-Spanje, voordat hij de situatie vergeleek met een seksuele aanval.

Als je “gedwongen wordt om een oplossing te accepteren die je niet bevalt, hoe wil je dan een compromisakkoord sluiten? Dat is onmogelijk.”

Polen en Hongarije kritisch

Een nieuw migratie- en asielvoorstel zou lidstaten de keuze laten om migranten op te vangen of om in plaats daarvan een financiële of niet-financiële bijdrage te leveren.

Een gekwalificeerde meerderheid van de 27 landen van het blok gaf eerder deze week voorlopige goedkeuring aan het pakket, ondanks de bezwaren van Hongarije en Polen, waardoor de wetgeving op koers ligt om al in het voorjaar te worden aangenomen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Polen en Hongarije zijn bijzonder kritisch over het EU-plan om migranten te hervestigen, waarbij Warschau aanvoert dat het al grote aantallen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne heeft opgevangen.

Het is nog controversiëler in Polen, waar de regerende partij Recht & Rechtvaardigheid (PiS) campagne voert op een anti-immigrantenplatform in de aanloop naar de verkiezingen van 15 oktober.

Nieuwe piek in toestroom asielzoekers

Migratie komt weer op de voorgrond nadat de komst van meer dan een miljoen asielzoekers in 2015 de tolerantie van de EU op de proef stelde.

Het continent ziet nu een nieuwe piek in de toestroom nu meer mensen, vooral uit het Midden-Oosten en Afrika, geweld en armoede in eigen land ontvluchten.

Sommige EU-landen zijn begonnen met het nemen van unilaterale maatregelen om de controles aan te scherpen, waardoor het vrije verkeer van mensen in de paspoortvrije Schengenzone in het grootste deel van de EU in twijfel wordt getrokken. Onlangs nog voerde Slowakije willekeurige controles in aan de grens met Hongarije.

Anti-immigrantenleider

Hoewel Orban zichzelf aanprijst als een anti-immigrantenleider, ligt hij thuis onder vuur omdat hij tienduizenden buitenlandse arbeiders uit verre uithoeken heeft uitgenodigd om in fabrieken te werken. Dit terwijl het grootste deel van de EU kampt met een nijpend tekort aan arbeidskrachten.

Zijn regering trok donderdag onverwacht een wet in die volgende maand van kracht zou worden en die het makkelijker zou maken voor arbeiders van buiten de EU om werk aan te nemen in Hongarije.