Buitenland

POTUS: ‘Steun VS aan Israël staat rotsvast, Israël heeft recht zich te verdedigen’

07-10-2023 18:26

Joe Biden
Chris Allan / Shutterstock.com

(Bloomberg, 7 oktober 2023) – President Joe Biden zei dat de VS achter Israël staan en het recht van Israël steunen om zichzelf te verdedigen in reactie op dodelijke verrassingsaanvallen van de Palestijnse militante groep Hamas.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertelde Biden zaterdag in een telefoongesprek dat zijn land een langdurige militaire campagne tegen Hamas zou lanceren en sprak het vertrouwen uit dat Israël zou winnen, aldus het kantoor van Netanyahu.

“Ik heb premier Netanyahu duidelijk gemaakt dat we klaar staan om alle gepaste middelen aan te bieden om de regering en het volk van Israël te steunen,” zei Biden zaterdag in een verklaring.

De president veroordeelde de aanvallen als “afschuwelijk” en “ontstellend”.

Rotsvaste steun

Biden zei dat de steun van zijn regering voor Israël “rotsvast” is en beloofde “in nauw contact te blijven” met Netanyahu en zijn staf de situatie op de voet te laten volgen.

“Terrorisme is nooit gerechtvaardigd. Israël heeft het recht zichzelf en zijn volk te verdedigen. De Verenigde Staten waarschuwen tegen elke andere partij die Israël vijandig gezind is en voordeel wil halen uit deze situatie,” zei Biden.

Israël kreeg steun van zijn belangrijkste bondgenoot na enkele van de ergste aanvallen die de Joodse staat in jaren heeft meegemaakt.

Militaire vergelding

Hamas-militanten lanceerden een gecoördineerd spervuur van raketten en infiltraties die resulteerden in talrijke doden, gewonden en gevangennames van burgers en soldaten.

Het geweld zal waarschijnlijk een massale militaire vergelding uitlokken tegen de Gazastrook, die door Hamas wordt gecontroleerd, wat zou kunnen uitmonden in een breder conflict met grote gevolgen voor het Midden-Oosten. Netanyahu zei eerder op zaterdag na de aanvallen dat zijn land “in oorlog” is.

Een dergelijk conflict zou Biden op het gebied van buitenlands beleid hoofdbrekens kunnen bezorgen in de aanloop naar zijn herverkiezingscampagne in 2024.

Biden heeft de kiezers voorgehouden dat hij het leiderschap van de VS in de wereld, dat onder zijn voorganger Donald Trump was beschadigd, heeft hersteld.

Saoedi-Arabië

Israël voert gesprekken met de VS en Saoedi-Arabië over een verregaande overeenkomst. Hierin biedt Washington veiligheidsgaranties aan Riyad in ruil voor de normalisering van de betrekkingen tussen de Saoedi’s en Israël, dat op zijn beurt concessies zou doen aan de Palestijnen.

Iran, dat Hamas steunt, zou zijn regionale invloed kunnen zien afnemen door een dergelijke overeenkomst. Sommige Amerikaanse wetgevers beschuldigden Teheran ervan de aanslagen te hebben geënsceneerd voor geopolitiek gewin.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze ongekende en brute aanval van Hamas niet alleen wordt gesteund door Iran. Dit is ookopgezet om de vredesinspanningen tussen Saoedi-Arabië en Israël te stoppen,” zei senator Lindsey Graham uit South Carolina, een Republikeinse havik op het gebied van buitenlands beleid.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan sprak eerder op zaterdag met zijn Israëlische collega Tzachi Hanegbi, zei Adrienne Watson, woordvoerster van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin belde met de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, aldus het kantoor van Gallant.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken was zaterdag op het Witte Huis om vergaderingen bij te wonen en buitenlandse collega’s te bellen over de situatie, volgens woordvoerder Matthew Miller van het State Department.

Politieke onrust

De aanvallen komen ook op een cruciaal moment voor Israël, dat verwikkeld is in politieke onrust die het land verzwakt en kwetsbaar heeft gemaakt. Israëli’s protesteren al maanden tegen Netanyahu’s pogingen om de rechterlijke macht van het land te ontmantelen.

De controversiële stap heeft ook een breuk veroorzaakt met de regering Biden. De Amerikaanse president heeft deze bekritiseerd, net als rechtse leden van Netanyahu’s kabinet.

Biden weigerde al maanden om de Israëlische premier te ontmoeten, totdat ze in september een ontmoeting hadden bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Netanyahu vertelde Biden tijdens die ontmoeting dat onder zijn leiderschap “we een historische vrede kunnen smeden tussen Israël en Saoedi-Arabië” die ook “een echte vrede tussen Israël en de Palestijnen zou bevorderen”.