Buitenland

Aardbeving Afghanistan: inmiddels 2400 doden, zoektocht naar slachtoffers gaat door

09-10-2023 15:12

Mensen inspecteren hun beschadigde huizen na een aardbeving in het dorp Moulay Brahim, vlakbij Marrakech, Marokko, zaterdag 9 september 2023. (AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Reddingswerkers zetten hun inspanningen voort om slachtoffers te vinden in het door aardbevingen getroffen noordwesten van Afghanistan, waarbij de autoriteiten melding maken van meer dan 2400 doden en 2000 gewonden, meldt het ANP. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevinden zich voornamelijk vrouwen en kinderen onder de doden en gewonden. De aardbeving vond zaterdag plaats rond 11.00 uur, een tijdstip waarop de meeste mannen doorgaans van huis zijn.

Humanitaire hulp kritiek

De aardbevingen, de dodelijkste in jaren voor Afghanistan, troffen onder andere de stad Herat, beschadigden beroemde moskeeminaretten en lieten dertien zwaar getroffen dorpen achter. Sommige mensen zitten nog steeds vast onder ingestorte gebouwen. De humanitaire hulp aan Afghanistan blijft een kritieke kwestie, aangezien de gezondheidszorg in het land grotendeels afhankelijk is van buitenlandse steun. Door de recente politieke onrust en economische crisis is deze steun aanzienlijk verminderd. Buurlanden, de Verenigde Naties en andere landen hebben hulp toegezegd om Afghanistan te ondersteunen in deze cruciale tijd.