Buitenland

Bill Gates steekt 40 miljoen dollar in mRNA-technologie voor armere landen

09-10-2023 13:43

Bill Gates
Bill Gates, 2004. Paolo Bona / Shutterstock.com

(Bloomberg, 9 oktober 2023) – De Bill & Melinda Gates Foundation geeft 40 miljoen dollar voor de financiering van mRNA-onderzoek en -productie om armere landen in staat te stellen hun medicijn- en vaccinvoorraden in eigen hand te nemen. De stichting kondigde de toezegging maandag aan tijdens een forum in Dakar, Senegal, om donaties voor gezondheidskwesties te bevorderen.

Het geld zal bijdragen aan een plan om ervoor te zorgen dat Afrika gelijke toegang krijgt tot de mRNA-technologie die zo bekend werd tijdens de race om een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen.

99% afhankelijk van buitenland

Afrikaanse landen zijn afhankelijk van buitenlandse leveranciers voor maar liefst 90% van hun medicijnen en 99% van hun vaccins, een situatie die tijdens de pandemie tot wijdverspreide tekorten leidde.

Gates ziet mRNA-onderzoek en technologie voor het maken van vaccins als een uitstekende manier om goedkope, hoogwaardige gezondheidsmiddelen te ontwikkelen die meer mensen bereiken.

Malaria en lassakoorts

Nieuwe op mRNA gebaseerde vaccins zullen naar verwachting helpen bij een reeks infectieziekten. Hieronder vallen tuberculose, malaria en lassakoorts, die mensen in lage- en middeninkomenslanden onevenredig hard treffen.

De nieuwe financiering bouwt voort op de eerdere investering van 55 miljoen dollar van de stichting in mRNA-productietechnologie.