Buitenland

‘Grote fout om te geloven dat terreurorganisatie haar DNA kan veranderen’

09-10-2023 11:50

Israel, IDF
Kobi Wolf/Bloomberg.

Terwijl Israël zich concentreerde op het smeden van banden met Saoedi-Arabië om een ‘nieuw’ Midden-Oosten van vrije handel en high-tech innovatie te creëren, probeerde het de Palestijnse invloed tot een minimum te beperken.

Het beheersen van langdurige spanningen was “een soort selectievakje” geworden, zei premier Benjamin Netanyahu eerder dit jaar in een interview met Bloomberg TV.

Maar de ongekende aanval van de militante groep Hamas op Israëlische burgers dit weekend heeft dat idee snel overhoop gehaald.

Vooroordelen in elkaar gestort

De dodelijke inval vanuit de Gazastrook kan zelfs een poging zijn van de groep – en misschien van haar sponsor Iran – om de Saoedi-Arabische deal tegen te houden. Het laat ook zien dat het oude Midden-Oosten niet zo gemakkelijk zal verdwijnen.

“Bijna al onze vooroordelen zijn gisteren in elkaar gestort,” schreef analist Ben Caspit zondag in de Israëlische krant Maariv.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Israel, IDF

Bloomberg.

“Het idee dat het Palestijnse probleem onder de gouden gewaden van de olieprinsen uit de Perzische Golf kan worden geveegd, ging in rook op.”

Het conflict heeft in slechts twee dagen aan beide kanten honderden doden geëist, terwijl Hamas tientallen Israëlische burgers heeft ontvoerd om ze als gijzelaars mee te nemen naar Gaza.

Prioriteiten herschikt

Israël heeft officieel de oorlog verklaard en zegt dat het niet zal stoppen voordat de militaire infrastructuur van Hamas is ontmanteld, een taak die waarschijnlijk een grondinvasie zal inhouden en maanden zal duren.

De VS sturen een groep oorlogsschepen naar de oostelijke Middellandse Zee en overwegen Israëlische verzoeken om extra militaire hulp.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de VS ook onderzoeken of er Amerikanen zijn gedood of gegijzeld en of Iran hier mogelijk direct bij betrokken was.

In één klap heeft Hamas de Israëlische prioriteiten voor de nabije toekomst herschikt en een grote tegenslag toegebracht aan ambitieuze plannen van de Amerikaanse president Joe Biden en het Saudische leiderschap om een complexe alliantie van drie partijen te vormen.

Er kan weinig diplomatieke vooruitgang worden geboekt met een nieuwe regionale orde zolang Israël een grote militaire operatie uitvoert.

Rol van Iran

Dit is misschien wel wat Iran wilde. Hoewel er nog geen bewijs is dat de Islamitische Republiek een rol heeft gespeeld bij de aanval, heeft het land steeds luider zijn steun uitgesproken voor Hamas.

Ook heeft het Saoedi-Arabië en andere Arabische staten gewaarschuwd geen betrekkingen aan te gaan met Israël. Iran heeft ook de hulp aan en bewapening van Palestijnse militanten in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon en Syrië opgevoerd.

Israël heeft vaak de aandacht gevestigd op die Iraanse rol, maar is misschien zelfgenoegzaam geworden over het vooruitzicht van een grote Hamas-aanval, omdat elke eerdere poging tot een aanval voor de aanvallers tot vreselijke verliezen heeft geleid.

De autoriteiten omarmden het idee dat Hamas aan het veranderen was van een op geweld gerichte organisatie naar een organisatie die groeide in haar rol als heerser over Gaza. Eb tevreden was met financiële hulp van buitenaf en de beschikbaarheid van werkgelegenheid in Israël.

‘We maakten een grote fout’

“We maakten een grote fout – en ik reken mezelf daar ook onder – door te geloven dat een terreurorganisatie haar DNA kan veranderen,” vertelde generaal Yaakov Amidror, een voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Netanyahu, aan verslaggevers op zondag.

“We hoorden van iedereen dat het verantwoordelijker was. En we begonnen het te geloven.”

Minister van Defensie Yoav Gallant zei dat Israël nu “volle kracht” moet gebruiken om een einde te maken aan de militaire capaciteiten van Hamas.

“Vijftien jaar geleden kwam ik als hoofd van Southern Command dicht bij het ‘breken van de nek’ van Hamas,” zei hij in een verklaring van zijn kantoor.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Israel, Sderot.

Bloomberg.

“Ik werd tegengehouden door het politieke echelon. Dit fenomeen zal niet doorgaan. We zullen de realiteit op de grond in Gaza voor de komende 50 jaar veranderen. Wat er vroeger was, zal er niet meer zijn. We zullen op volle kracht opereren.”

Zelfonderzoek

Veel Israëlische analisten zeiden dat de Saoedische deal eerder in de ijskast zou worden gezet dan volledig geschrapt, om Israël de tijd te geven om zich te concentreren op zijn doel om Hamas te vernietigen. Als dat zou lukken, zouden de besprekingen opnieuw kunnen beginnen.

“Hamas kwam naar buiten en slachtte en vermoordde mensen,” zei Miri Eisen, een voormalige militaire inlichtingenofficier die een antiterrorismeprogramma leidt aan de Reichman Universiteit in Israël.

“Dit beangstigt de Egyptenaren en de Saoedi’s evenveel als ons. Hamas riep overal Palestijnen op om zich bij hen aan te sluiten, en in Israël en Jeruzalem deden ze dat niet.”

Het ongekende falen van de Israëlische inlichtingendienst tijdens het weekend, samen met de vernedering en de pijn van de gijzeling van kinderen en bejaarden, heeft in Israël tot veel zelfonderzoek geleid.

Sommigen vragen zich af of Netanyahu’s verdeeldheid zaaiende binnenlandse beleid – zoals pogingen om de macht van de rechtbanken te beperken – ertoe heeft geleid dat het leger minder voorbereid is omdat sommige officieren hebben deelgenomen aan pro-democratische protesten.

Anderen suggereren dat de verdeeldheid Hamas inspireerde om de aanval in te zetten in de overtuiging dat Israël zwakker was dan voorheen.

Volle kracht leger inzetten

Toch is de nationale stemming over het algemeen eensgezind over één ding: Israël moet de volle kracht van zijn leger inzetten om Hamas-terroristen uit het zuiden te verdrijven en de organisatie binnen Gaza lam te leggen.

Hamas “bereidt zich voor op de grote slag”, zei Mkhaimar Abusada, professor politieke wetenschappen aan de Al-Azhar Universiteit in Gaza.

Er waren “duidelijke aanwijzingen dat Hamas in de richting van een wapenstilstand ging, en nu is het duidelijk dat het een grote truc was. Wat er gebeurd is, gaat het voorstellingsvermogen te boven.”

Israel