Buitenland

Finland: lek gasleiding waarschijnlijk niet door explosie veroorzaakt

11-10-2023 18:15

Gaslek Nord Stream
Deense luchtmacht. Foto: Deense strijdkrachten/Twitter.

(Bloomberg, 11 oktober 2023) – Finse onderzoekers zeiden dat een gescheurde gasleiding in de Finse Golf hoogstwaarschijnlijk is veroorzaakt door mechanische kracht en niet door een explosie.

Het is echter nog te vroeg om elke mogelijkheid uit het onderzoek uit te sluiten, zei Risto Lohi, een hoofdinspecteur van het Finse nationale onderzoeksbureau, woensdag op een persconferentie.

De Noorse politie verscherpte de beveiliging rond de energie-installaties aan de westkust van het land na de vermoedelijke sabotagedaad in het weekend.

Preventieve patrouilles

De politie in het district West, waar zich strategische faciliteiten bevinden zoals de raffinaderij in Mongstad, voegde preventieve patrouilles toe, zei Steinar Hausvik, officier van dienst van de politie, woensdag in een telefonisch interview. Hij weigerde verdere details te geven.

De minister van Energie en Olie, Terje Aasland, zei in een apart interview dat de marine van het land en energiegigant Equinor ASA in gesprek zijn over maatregelen, terwijl de autoriteiten “voortdurend het veiligheidsniveau in de gaten houden”.

Noorwegen is een belangrijke energieleverancier voor Europa. Het land werd de grootste bron van aardgas in de regio nadat de Russische gasaanvoer na de invasie in Oekraïne was ingestort.

Balticconnector

Het incident dat de gasstromen in de Balticconnector tussen Finland en Estland stopzette, heeft de bezorgdheid over de veiligheid van de energie-infrastructuur in Europa nieuw leven ingeblazen, een jaar nadat soortgelijke gebeurtenissen de Nord Stream-pijpleiding in de Oostzee aantastten.

Gasgrid Finland Oy zei in een verklaring op woensdag dat de reparaties aan de 77 kilometer lange pijpleiding, die in het weekend begon te lekken, ten minste vijf maanden zullen duren. Dat betekent dat de Balticconnector op zijn vroegst in april volgend jaar weer in gebruik kan worden genomen.

Estland onderzoekt een breuk in een communicatiekabel in zijn economische wateren en heeft samen met Finland een breder onderzoek ingesteld naar beide incidenten. De minister van Defensie van het land zei dat de NAVO en het VK hebben aangeboden om te helpen.

NAVO-reactie

“Het lijkt erop dat we de nodige middelen hebben om het onderzoek uit te voeren,” zei Hanno Pevkur in een interview met Bloomberg.

“Natuurlijk zullen we onze bondgenoten informeren over de situatie, wat de volgende stappen zijn, wat het perspectief is, enz. Laten we kijken hoe het zich ontwikkelt, maar op dit moment lijkt het erop dat we met deze acties kunnen doen wat we met de Finnen hebben afgesproken.”

Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zouden de NAVO ministers van Defensie de incidenten bespreken tijdens een bijeenkomst in Brussel.

Hij waarschuwde eerder dat elke opzettelijke beschadiging van de kritieke infrastructuur van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie een reactie zou rechtvaardigen.

Mensen die bekend zijn met de zaak zeiden dinsdag dat het onderzoek uitgaat van sabotage.