Buitenland

Hoe Rusland profiteert van Israëlische oorlog tegen Hamas

11-10-2023 11:07

Iron Dome
ChameleonsEye / Shutterstock.com

(Bloomberg, 11 oktober 2023) – Rusland zal profiteren van een Israëlische oorlog tegen Hamas, aangezien de Israëlische verzoeken om militaire hulp van de VS het risico inhouden dat wapens en aandacht worden afgeleid van Oekraïne. Dit terwijl de stijgende olieprijs de economie van Moskou versterkt.

Amerikaanse en NAVO-bondgenoten hebben hun bezorgdheid geuit over hun vermogen om Oekraïne militair te blijven steunen in de nasleep van de terreuraanval door Hamas op Israël, dat elk jaar al miljarden aan hulp ontvangt van Washington.

Toch is er een duidelijk begrip in het Kremlin dat de oorlog tussen Israël en Hamas in het voordeel van Rusland zal werken, volgens twee mensen met kennis van de situatie. Zij wilden niet worden geïdentificeerd vanwege de gevoeligheid van de kwestie.

Het conflict kan op zijn minst de aandacht van de VS en Europa afleiden van de oorlog in Oekraïne, zeiden de mensen, zelfs terwijl Rusland zich zorgen maakt over de escalatie ervan.

Russische doelstellingen

De doelstellingen van president Vladimir Poetin “zullen sneller worden bereikt” als de aandacht van de VS voor het conflict in Israël ertoe leidt dat de wapenleveranties aan Kiev worden vertraagd.

Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maandag op een persconferentie na gesprekken met de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit.

“Maar ze zullen hoe dan ook worden bereikt.”

Iron Dome-raketten

Voor het grootste deel is er geen grote overlapping tussen de militaire verzoeken van Israël en Oekraïne, en de bestaande voorraden van Tel Aviv zijn relatief robuust in het licht van de jarenlange aanleg van voorraden, zeggen functionarissen en experts.

Israël is op zoek naar Iron Dome-raketten, precisiegeleide munitie en artilleriekogels uit de VS, volgens een persoon die bekend is met de zaak, terwijl het zijn volgende reactie op de aanval van Hamas voorbereidt.

Maar de druk op de bevoorrading zou kunnen toenemen als Israël een grondoorlog lanceert in de Gazastrook, zoals wordt verwacht.

“Dan zullen ze op grote schaal munitie gaan gebruiken – precisiemunitie – en ze zullen er waarschijnlijk veel van gebruiken,” zegt Mark Cancian, een voormalig kolonel van de Amerikaanse marine. Momenteel is hij adviseur bij het Center for Strategic & International Studies in Washington.

Hoewel ze al grote voorraden hebben, zei hij, “hebben ze misschien niet genoeg voor een lange campagne”.

Grote uitrustingsbehoefte

De massale en snelle mobilisatie betekent ook dat het Israëlische leger een grote uitrustingsbehoefte heeft, waardoor sommige troepen oudere onderdelen moeten dragen, vertelde Richard Hecht, een woordvoerder en luitenant-kolonel, dinsdag aan journalisten.

Het conflict in Israël zal naar verwachting worden besproken bij een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie in Brussel op woensdag en donderdag, waar ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aanwezig is.

Voorafgaand aan de bijeenkomst zullen de bondgenoten van Kiev ook wapenleveringen bespreken tijdens hun maandelijkse bijeenkomst van de Oekraïense contactgroep voor defensie.

Zelensky “zal ons er allemaal aan herinneren, niet alleen waarom het heel belangrijk is dat we deze strijd volhouden, en laten zien dat ze dat kunnen zodat Poetin niet wint. Maar ook dat we ons niet laten afleiden door de bredere kwesties,” vertelde de Britse minister van Defensie Grant Shapps vanuit Brussel aan ITV.

“De oorlog in Europa staat ook absoluut op de eerste plaats in onze gedachten.”

Geavanceerde wapens

Oekraïne en Rusland hebben duizenden stuks munitie per dag verbruikt in wat een uitputtingsslag is geworden. Deze ongeleide munitie zal niet zo nuttig zijn voor Israël in een stedelijke oorlogsvoering, waar ze in plaats daarvan zullen leunen op precisiemunitie om gericht te schieten, aldus Cancian.

Maar Oekraïne heeft ook meer geavanceerde wapens nodig om doelen zoals Russische militaire bases achter de frontlinies te raken.

“Het probleem is dat we er in korte tijd niet meer kunnen maken,” zei Cancian, eraan toevoegend dat de VS ze misschien uit bestaande voorraden zal moeten halen, die al bijna op zijn.

Zelfs als de VS de leveringen aan Oekraïne niet zou stopzetten, zou het die leveringen kunnen vertragen, “wat betekent dat ze alleen kunnen schieten op de doelen met de hoogste prioriteit,” voegde hij eraan toe.

Een hooggeplaatste Amerikaanse defensiefunctionaris zei dat de VS Oekraïne weliswaar een aanzienlijke hoeveelheid steun zal blijven geven, maar er wel voor waakt dat het land ook op andere crises kan reageren.

Een hoge westerse diplomaat zei dat ze zich geen zorgen maakten over de impact op de oorlog in Oekraïne, deels omdat het Israëlische leger zelf capabel en goed uitgerust is.

De diplomaat zei dat ze er vertrouwen in hadden dat de VS Israël zouden kunnen blijven steunen zonder dat het een materieel effect zou hebben op wat ze doen voor Oekraïne.

Kiezen voor Israël

Andere analisten zijn sceptischer.

“Als de VS de keuze zouden hebben tussen Israël en Oekraïne, zouden ze – in een oogwenk – voor Israël kiezen,” vertelde Bronwen Maddox, CEO van Chatham House, in een interview aan Bloomberg TV.

“Ook al staan ze op dit moment niet voor zo’n acute beslissing. Ik kan begrijpen waarom president Zelensky zich zorgen maakt – en hij was al aan het vechten om de Amerikaanse aandacht vast te houden.”

De toekomstige hulp van de VS aan Oekraïne werd in twijfel getrokken nadat het Congres de hulp aan Kiev had geschrapt uit een kortetermijnpakket van uitgaven dat werd goedgekeurd om een shutdown van de overheid te voorkomen.

Toekomstige financiering zou nu nog wankeler kunnen zijn, nu het conflict in Israël Republikeinse wetgevers die sceptisch staan tegenover steun aan Oekraïne, aanmoedigt.

Poetin vertelde de jaarlijkse bijeenkomst van de Valdai Club in het Russische Sochi op 5 oktober dat Amerikaanse en Europese steun Oekraïne financieel en militair overeind hield.

Warschau en Slowakije

Als de wapenleveranties “morgen zouden worden stopgezet, zouden ze nog maar een week te gaan hebben tot ze al hun munitie opgebruikt hebben”, zei hij.

De steun van Europa aan Oekraïne is de afgelopen weken ook verstoord nadat een ruzie tussen Polen en Oekraïne culmineerde in een dreigement van Warschau om nieuwe hulp aan Kiev stop te zetten.

Het standpunt van het blok over hulp aan Oekraïne wordt ook aangevochten door Robert Fico, een Russische sympathisant, die op het punt staat terug te keren aan de macht in Slowakije.

De invloed van het conflict tussen Israël en Hamas op de olieprijs kan ook een stimulans zijn voor de oorlogsinspanningen van Rusland in Oekraïne.

Olieprijzen

De olieprijs daalde dinsdag, nadat de vrees dat het conflict grote energieproducenten in de regio, zoals Iran en Saoedi-Arabië, zou verwikkelen, de Amerikaanse ruwe futures eerder tot boven 87 dollar per vat dreef.

“Als de olieprijzen stijgen, stelt dit hen in staat om te blijven uitgeven aan wapenproductie en het helpt hen ook om sommige begrotingstekorten te dekken,” zei Ann Marie Dailey, een beleidsonderzoeker bij Rand Corporation.

“Rusland profiteert hier absoluut van op de korte termijn.”