Buitenland

Turkse president Erdogan: ‘Wat doet Amerikaans vliegdekschip in Israël’?

11-10-2023 10:40

BSG 12 USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford. Shutterstock.

(Bloomberg, 11 oktober 2023) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekritiseerde de VS voor het sturen van een Carrier Strike Group naar de oostelijke Middellandse Zee om steun te betuigen aan Israël. Dit na de dodelijke aanval van dit weekend door de Palestijnse militante groep Hamas.

“Wat doet het Amerikaanse vliegdekschip in Israël?” zei Erdogan tijdens een gezamenlijke persconferentie met de bezoekende Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer in Ankara eind dinsdag. In een escalatie van retoriek tegen de VS waarschuwde hij dat hun betrokkenheid bij de Gazastrook het risico van “bloedbaden” met zich mee zou brengen.

USS Gerald R. Ford

De VS zei zondag dat het de USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group, die bestaat uit een vliegdekschip, geleide raketkruiser en raketvernietigers, als afschrikmiddel naar Israël stuurde. De VS heeft Israël materieel en munitie aangeboden om terug te slaan tegen Hamas, maar tot nu toe is niet gesuggereerd dat Amerikaanse oorlogsschepen zich in de strijd zouden mengen.

De kritiek van Erdogan komt op een moment dat Turkije, dat het Palestijnse streven naar een onafhankelijke staat steunt, een bredere escalatie probeert te voorkomen. De Turkse leider waarschuwde dat een langdurig conflict het Midden-Oosten zou kunnen overspoelen en bekritiseerde het besluit van Israël om water en elektriciteit af te sluiten voor de geïsoleerde enclave.

Het gecombineerde dodental op de vijfde dag van de oorlog heeft al de 2000 overschreden, waaronder meer dan 1200 Israëliërs.

Israël heeft Turkije in het verleden beschuldigd van steun aan Hamas, dat de Gazastrook regeert. De VS beschouwt de islamitische militante groep als een terroristische organisatie. Turkije niet. De VS en Turkije zijn NAVO-bondgenoten.

“Wat gaat de VS doen met al zijn boten en vliegtuigen op het vliegdekschip dat hier komt?” zei Erdogan.

Gesprek met Poetin

Erdogan besprak dinsdag laat in een telefoongesprek met Vladimir Poetin uit Rusland manieren om te voorkomen dat het conflict zich uitbreidt, zei het Turkse voorzitterschap.

Zijn opmerkingen komen nadat de VS vorige week een bewapende Turkse drone neerschoot die te dicht bij Amerikaanse grondtroepen vloog tijdens luchtaanvallen tegen door de VS gesteunde Koerdische militanten in Syrië.

De opmerkingen van Erdogan dreigen de ontluikende dooi in de banden tussen Turkije en Israël te verstoren. De betrekkingen verslechterden in 2010 na een dodelijke Israëlische aanval op een Turkse vloot die pro-Palestijnse activisten naar Gaza voerde.