Buitenland

Joe Biden: ‘Dodelijkste dag voor Joden sinds Holocaust’

12-10-2023 10:29

Joe Biden
President Joe Biden. AP Photo/Susan Walsh.

(Bloomberg, 12 oktober 2023) – President Joe Biden gaf steun aan de Joodse gemeenschap en hekelde degenen die de bloedige aanvallen van Hamas goedpraten door te zeggen dat het “gewetenloos” is om de gruweldaden te bagatelliseren.

“Campagne van pure wreedheid tegen het Joodse volk”

De toespraak was de meest recente poging van Biden om schouder aan schouder te staan met Israël, zelfs nu de verdeeldheid over het Midden-Oosten binnen zijn Democratische Partij woekert.

En om terug te slaan tegen wat de president ziet als groeiend antisemitisme en haat in de VS. Hij karakteriseerde de aanval als de “dodelijkste dag voor Joden sinds de Holocaust”.

“Zwijgen is medeplichtigheid”, zei Biden toen hij woensdag in het Witte Huis Joodse leiders ontmoette om zijn belofte om de gemeenschap te verdedigen kracht bij te zetten.

“Ik wil dat jullie weten, ik denk dat jullie het al begrepen hebben, dat ik weiger te zwijgen,” zei hij onder applaus.

Campagne van pure wreedheid

Biden’s belofte om achter Israël te staan komt zelfs nu de aanvallen een nieuw licht hebben geworpen op de verdeeldheid binnen de Democratische Partij en de progressieve beweging over het Midden-Oosten.

‘Hamas brengt niet alleen terreur, maar ook puur kwaad in de wereld, kwaad dat het ergste evenaart en in sommige gevallen de ergste gruweldaden van ISIS overtreft’

Hij zegt vaak dat zijn kandidatuur voor het Witte Huis in 2020 werd ingegeven door beelden van een bijeenkomst van blanke supremacisten in 2017 in Charlottesville, Virginia.

Biden zei dat hij wist dat de deelnemers aan de rondetafel persoonlijk getroffen waren door de aanvallen en zei dat hij de pijn op hun gezichten kon zien.

Hij noemde de acties van Hamas “een campagne van pure wreedheid” tegen het Joodse volk.

‘Uitspreken tegen antisemitisme’

In een van de emotioneelste toespraken van zijn presidentschap vertelde Biden hoe hij zijn kinderen en kleinkinderen meenam naar Dachau toen ze 14 werden om de verschrikkingen van haat te benadrukken.

“We moeten allemaal ons steentje bijdragen en ons krachtig uitspreken tegen antisemitisme en terugslaan tegen de pogingen om de feiten te ontkennen of te verdraaien,” zei de president.

De president werd ook somber toen hij bevestigde foto’s te hebben gezien van “terroristen die kinderen onthoofden”.

Media, waaronder de Washington Post, meldden dat het Witte Huis later de opmerkingen van Biden verduidelijkte door te zeggen dat hij dergelijke foto’s niet had gezien of dergelijke berichten onafhankelijk had bevestigd.

Het Witte Huis vertelde de Post dat Biden zijn opmerkingen baseerde op beweringen van een Israëlische functionaris en mediaberichten.

‘Puur en onvervalst kwaad’

Biden’s optreden kwam een dag nadat de president de Hamas-aanvallers veroordeelde als “puur, onvervalst kwaad” en Amerikaanse militaire hulp aan Israël beloofde tijdens een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De toespraak van de president op dinsdag werd live uitgezonden op televisie in de VS en Israël.

Huidige en voormalige Israëlische functionarissen en Joodse leiders hebben zijn ongegeneerde, soms verontwaardigde, retoriek over de wreedheid van de aanvallen van zaterdag geprezen.

Biden heeft zijn steun aan Israël in de strijd tegen Hamas niet ingehouden na de dodelijke verrassingsaanval van de militante groep, waarbij vooral burgers omkwamen.

Hij heeft gezegd dat de VS de defensiehulp aan Israël zou versnellen en een groep vliegdekschepen naar de regio zou sturen, terwijl hij Iran waarschuwde om “voorzichtig te zijn” en niet in te grijpen.

De president heeft ook afgezien van een directe oproep aan de Israëlische leiders om hun militaire reactie te beperken.

Anti-Joodse sentimenten

Biden uitte woensdag herhaaldelijk zijn frustratie over het feit dat hij geen details kon geven over de acties die de VS ondernam om de vrijlating te bewerkstelligen van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Hij zei dat hij die inspanningen niet in gevaar wilde brengen.

De president zei dat hij premier Benjamin Netanyahu had verteld dat hij de “woede” en “frustratie” in Israël begreep, maar dat het belangrijk was “dat ze zich aan de oorlogsregels houden”.

Tegelijkertijd uitte Biden zijn bezorgdheid dat de gevolgen van de oorlog anti-Joodse sentimenten in de VS zouden kunnen aanwakkeren.

“Terroristische groeperingen zoals Hamas brachten niet alleen terreur, maar ook puur kwaad in de wereld, kwaad dat het ergste evenaart en in sommige gevallen de ergste gruweldaden van ISIS overtreft – meer dan 1000 burgers afgeslacht,” zei hij.

‘Geen rechtvaardiging voor terrorisme’

De president was oorspronkelijk niet van plan om woensdag langs te komen bij de bijeenkomst, georganiseerd door Second Gentleman Doug Emhoff en andere hooggeplaatste functionarissen van het Witte Huis.

Emhoff, de echtgenoot van vicepresident Kamala Harris, is de eerste Joodse echtgenoot van een president of vicepresident en heeft geholpen bij het leiden van Biden’s campagne tegen antisemitisme.

“We waren getuige van een massamoord op onschuldige burgers. Het was een terroristische aanval. Er is nooit een rechtvaardiging voor terrorisme. Er zijn geen twee kanten aan deze kwestie”, zei Emhoff.

Emhoff prees het werk van de groepen die aanwezig waren om coalities te vormen om terug te vechten tegen haat.

“Ik weet dat velen van ons een diepe angst voelen dat deze aanvallen helaas zullen leiden tot een toename van haat en antisemitisme,” zei Emhoff. “We zien het nu al.”

Toename antisemitisme

Een pro-Palestijnse demonstrant op Times Square in New York City toonde afgelopen weekend een hakenkruis en anderen droegen borden waarop werd gepleit voor Palestijnse terugkeer naar het land van hun voorouders “met alle middelen die nodig zijn”.

Demonstranten in Sydney, Australië, schreeuwden maandag “Gas the jews!“.

De demonstratie in New York, die werd gepromoot door de Democratic Socialists of America (DSA), werd veroordeeld door verschillende Democraten, waaronder Senate Majority Leader Chuck Schumer en gouverneur Kathy Hochul van New York.

Andere door de DSA gesteunde wetgevers, waaronder afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez, veroordeelden de retoriek van de demonstranten en de Hamas-aanval, maar riepen ook op tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren en de-escalatie”.

De spanningen zijn ook opgelopen op universiteitscampussen waar pro-Palestijnse studentengroepen onder vuur zijn komen te liggen, soms door universiteitsbestuurders, omdat ze Israël de schuld geven van de aanvallen vanwege de bezetting van Palestijns gebied.

Beveiliging Joodse centra

Biden heeft staats- en lokale wetshandhavers gevraagd om de beveiliging van Joodse gemeenschapscentra en synagogen op te voeren.

Het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI werken ook aan het identificeren van binnenlandse dreigingen die voortkomen uit de Hamas-aanvallen.

De bijeenkomst van het Witte Huis met leiders van Joodse gemeenschappen was eerder gepland, maar werd uitgebreid met meer organisaties en de oorlog tussen Israël en Hamas werd aan de agenda toegevoegd.

Het American Israel Public Affairs Committee en J Street behoorden tot de meer dan 20 Joodse en Israëlische belangengroepen die op de bijeenkomst vertegenwoordigd waren, aldus het Witte Huis.