Buitenland

‘Op dit moment maar één plaats voor Duitsland, de plaats aan Israëls zijde’

12-10-2023 11:20

Olaf Scholz
Olaf Scholz, 2022. Gints Ivuskans / Shutterstock.com

BERLIJN (AP) – Duitsland biedt Israël militaire hulp aan en belooft in eigen land de steun aan de militante Hamas-groep hard aan te pakken na de aanval van de groep op Israël. Kanselier Olaf Scholz onderstreepte donderdag de historische verantwoordelijkheid van Duitsland voor de veiligheid van Israël.

Het ministerie van Defensie zei dat het akkoord ging met een Israëlisch verzoek om maximaal twee van de vijf Heron TP gevechtsdrones te gebruiken die momenteel worden geleased door het Duitse leger. De drones waren al in Israël  voor de training van Duitse militairen.

Minister van Defensie Boris Pistorius zei in Brussel dat Israël heeft gevraagd om munitie voor oorlogsschepen, een verzoek dat nu zal worden besproken.

‘Verantwoordelijkheid die voortvloeit uit de Holocaust’

Scholz vertelde het Duitse parlement dat hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gevraagd Duitsland te informeren over eventuele behoeften, “bijvoorbeeld de behandeling van gewonden”.

“Op dit moment is er maar één plaats voor Duitsland – de plaats aan Israëls zijde,” vertelde hij wetgevers. “Onze eigen geschiedenis, onze verantwoordelijkheid die voortvloeit uit de Holocaust, maakt het een voortdurende taak voor ons om op te komen voor de veiligheid van de staat Israël.”

‘Nul tolerantie voor antisemitisme’

Scholz merkte op dat duizenden mensen hebben gedemonstreerd ter ondersteuning van Israël in de afgelopen dagen, maar zei dat “er ook andere, beschamende beelden waren uit Duitsland afgelopen weekend.”

Op zaterdag deelde een kleine groep gebakjes uit in een Berlijnse straat en tientallen mensen demonstreerden later om de Hamas-aanval te vieren.

Scholz zei dat Duitsland een formeel verbod zal uitvaardigen op activiteiten van of ter ondersteuning van Hamas, dat door de Europese Unie al op de lijst van terreurgroepen is geplaatst.

Hij zei dat groepen zoals Samidoun, die achter de gebakactie zat, verboden zullen worden.

Scholz zei dat er “nul tolerantie voor antisemitisme” zal zijn.

De kanselier zette ook vraagtekens bij het gebrek aan een duidelijke veroordeling van de Hamas-aanval door de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse president Mahmoud Abbas, en zei dat “hun stilzwijgen beschamend is”.

Ontwikkelingshulp opgeschort

Duitsland heeft de ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden opgeschort, maar handhaaft wel de humanitaire hulp.

Scholz hekelde ook de rol van Iran in de regio. “We hebben geen tastbaar bewijs dat Iran concrete en operationele steun heeft gegeven aan deze laffe aanval van Hamas,” zei hij.

“Maar het is voor ons allemaal duidelijk dat Hamas zonder Iraanse steun in de afgelopen jaren niet in staat zou zijn geweest tot deze ongekende aanvallen op Israëlisch grondgebied.”

Verschillende Duitse burgers waren onder de ontvoerden in de aanval van zaterdag.