Buitenland

Soros ontslaat 40% personeel Open Society Foundations

12-10-2023 17:40

George Soros
George Soros.

(Bloomberg, 12 oktober 2023) – Het internationale netwerk van stichtingen met een waarde van 25 miljard dollar, opgericht door George Soros, sluit kantoren over de hele wereld terwijl het zich voorbereidt om meer dan 40% van zijn personeel te ontslaan.

Medewerkers van de Open Society Foundations (OSF) in Afrika ontvingen vorige week correspondentie met details over de volgende stappen van het proces. Hieronder het sluiten van een half dozijn kantoren op het continent naast de locaties in Baltimore en Barcelona, volgens een kopie van de e-mails die Bloomberg heeft gezien.

“Met de beslissing van het bestuur in juni om het personeelsbestand met meer dan 40% in te krimpen, moeten onze personeelsomvang en onze voetafdruk noodzakelijkerwijs kleiner worden,” zei Binaifer Nowrojee, vicepresident van OSF voor programma’s, in één van de e-mails.

“We hebben niet langer de bandbreedte om meerdere kleine kantoren te hebben en daarom hebben we besloten om onze locaties verder te verkleinen.”

1 miljard dollar subsidie per jaar

De liefdadigheidsinstelling van de hedgefonds-titaan verstrekt jaarlijks meer dan 1 miljard dollar aan subsidies, waaronder meer dan 100 miljoen dollar in Afrika.

De locaties waar OSF geen personeel meer zal hebben zijn onder andere Addis Abeba, Ethiopië; Kampala, Oeganda; Kaapstad; Kinshasa, Democratische Republiek Congo; Abuja, Nigeria; en Freetown, Sierra Leone, volgens een e-mail van Africa Executive Director Muthoni Wanyeki. Kantoren in Nairobi, Kenia; Dakar, Senegal; en Johannesburg blijven open.

“Het spijt me heel erg dat het zo gelopen is,” schreef Wanyeki aan het personeel in een e-mail die Bloomberg heeft gezien.

“Het is duidelijk niet wat iemand van ons had verwacht en het spijt me ook heel erg dat ik hier niet eerder informatie over heb gehad,” voegde ze eraan toe. Ze zei dat de veranderingen niet zijn wat de leiding “twee jaar geleden heeft toegezegd”.

Kantoren verwijderd van website

De sluiting van Barcelona en Baltimore werd eerder dit jaar aangekondigd en de kantoren in Afrika “bevinden zich sinds 2021 in verschillende stadia van overgang naar sluiting of samenvoeging tot één regionale entiteit”, zei een OSF-woordvoerder in een e-mail. Veel van de satellietkantoren zullen eind 2023 sluiten, voegde de woordvoerder eraan toe.

De e-mails aan het personeel komen nadat Inside Philanthropy in juli meldde dat OSF meer dan een dozijn kantoren in Afrika en Azië had verwijderd van een lijst op haar website.

Herstructurering

OSF is nu in handen van Soros’ 37-jarige zoon Alex, die in december 2022 voorzitter werd van de organisatie en in juni werd aangekondigd als officiële opvolger van zijn vader.

De non-profit gaat voor de tweede keer in drie jaar door een herstructurering in een poging om het meer “wendbaar” te maken, volgens een interview in september met Mark Malloch-Brown, de voorzitter van de stichting.

Na de veranderingen zal OSF minder dan 500 mensen op de loonlijst hebben, vergeleken met bijna 1700 in 2021.

Een deel van het herstructureringsplan bestaat uit het verschuiven van de prioriteiten van due diligence voordat giften worden gedaan naar een grotere focus op de impact die de giften hebben, waarvoor minder personeel nodig is, aldus Malloch-Brown.

“Het enorme bureaucratische proces ging vooraf aan de schenking en daarna was het veel lichter,” zei hij in een interview in september. “We draaien die balans om.”

De inkrimping van het personeel zal volgens twee mensen met kennis van zaken het hardst aankomen bij degenen die actief werk doen, zoals het maken van subsidies.

Nieuw ‘kansen’-model

Het programmeringspersoneel buiten de VS wordt ingekrompen van 450 naar ongeveer 150 mensen, zeiden de mensen, die vroegen niet geïdentificeerd te worden omdat ze geen spreekrecht hadden. De programmering in de VS blijft bestaan tot na de presidentsverkiezingen van volgend jaar, zei één van de mensen.

Een woordvoerder van OSF weigerde commentaar te geven op specifieke cijfers totdat de “onderhandelingen over het arbeidscontract zijn afgerond”.

De liefdadigheidsinstelling, die actief is op vijf continenten, zal ook een nieuw ‘kansen’-model gebruiken, hoewel het onduidelijk is op welke kansen ze zich zullen richten.

Medewerkers die getroffen worden door de bezuinigingen in Afrika worden uitgenodigd om te solliciteren naar functies “binnen hun jurisdictie”, aldus de e-mail van Nowrojee.

“Er wordt van je verwacht dat je verhuist en je bent ook verantwoordelijk voor je eigen verhuizing”, schreef Wanyeki.

OSF in Europa

In augustus stuurde OSF een briefje met de mededeling dat het “de financiering binnen de Europese Unie grotendeels zal beëindigen en dat verdere financiering uiterst beperkt zal zijn”.

Tijdens een conferentie in Oostenrijk later die maand betwistte Alex Soros berichten dat dit een terugschroeven van het werk van de non-profit op het continent betekende.

“Het is nieuws voor mij dat OSF Europa verlaat,” zei hij. “Er is op verschillende plaatsen gemeld dat dat het geval is, maar we veranderen gewoon onze strategie.”

Een paar dagen later verscheen er een opiniestuk van hem in Politico met de titel No Soros retreat from Europe.