Buitenland

Iraanse minister dreigt met tweede front tegen Israël

13-10-2023 12:22

Hezbollah
Hezbollah. AP Photo/Hussein Malla.

Bloomberg) –Door Teheran gesteunde militanten zouden een nieuw front kunnen openen in de oorlog van Israël tegen Hamas als de blokkade van Gaza en de aanvallen op burgers daar doorgaan, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, die een mogelijke uitbreiding van het conflict aankondigde in de aanloop naar een ontmoeting met Libanon’s Hezbollah.

“Natuurlijk is in het geval van de voortzetting van oorlogsmisdaden en de humanitaire blokkade van Gaza en Palestina elke mogelijkheid en beslissing van de andere stromingen van het verzet mogelijk,” vertelde Hossein Amirabdollahian aan verslaggevers in Beiroet. Hem werd gevraagd naar de mogelijkheid van een tweede front.

Hij noemde het doden van burgers en het afsluiten van de elektriciteit in Gaza als voorbeelden van vermeende oorlogsmisdaden.

Hezbollah

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah had vrijdag een ontmoeting met de bezoekende Iraanse minister. De twee bespraken “ieders verantwoordelijkheden en de standpunten die moeten worden ingenomen met betrekking tot deze historische gebeurtenissen en ontwikkelingen”, aldus een verklaring van Hezbollah.

Hezbollah, een van de machtigste milities in het Midden-Oosten, heeft de afgelopen dagen vuur uitgewisseld met Israëlische troepen aan de grens met Libanon, maar de situatie is niet geëscaleerd tot langdurige gevechten.

De Libanese groep vocht in 2006 een 34 dagen durende oorlog uit met Israël en de geharde strijders hebben sindsdien uitgebreide gevechten meegemaakt in Syrië, waar ze aan de kant van president Bashar al-Assad vochten. Ze beschikken over een arsenaal raketten dat tot diep in Israël kan reiken.

Gaza-offensief

Israël bereidt zich voor op een verwacht grondoffensief in Gaza na de aanvallen van afgelopen weekend door de Palestijnse groep, waarbij Iran herhaaldelijk betrokkenheid heeft ontkend. Israël heeft gezworen Hamas “uit te roeien” na de aanval, waarbij meer dan 1.200 mensen omkwamen, waaronder veel burgers.

Amirabdollahian beloofde Irans “politieke, internationale en mediale steun aan het Palestijnse verzet” voort te zetten.

Iran beschrijft het netwerk van gewapende anti-Israël groepen die het steunt in de hele regio, waaronder Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon, als de “as van verzet” tegen de Israëlische bezetting.

“De voortzetting van de oorlogsmisdaden tegen Palestina en Gaza zal zeker worden beantwoord met reacties in andere assen in de regio,” zei Amirabdollahian.