Buitenland

Paniek en chaos: ruim miljoen Gazanen moeten huis uit

13-10-2023 16:17

Mensen staan in de ruïne van het huis van een Palestijnse man die wordt beschuldigd van het uitvoeren van een dodelijke schietpartij eerder dit jaar, (8 augustus 2023, AP Photo/Nasser Nasser)

De Israëlische legeroproep aan Palestijnen in Noord-Gaza om naar het zuiden te vluchten, veroorzaakt paniek en chaos. Ruim een miljoen Palestijnen worden gedwongen om hun huizen te verlaten, meldt de NOS. De terroristische organisatie Hamas spoort de Palestijnen juist aan om hun huizen niet te verlaten en noemt de dreigende ontruiming ‘psychologische oorlogsvoering’, die men moet negeren. De Verenigde Naties roepen Israël op om de evacuatie-oproep in te trekken.

Israël en Egypte houden hun grenzen dicht

De Gazastrook, ongeveer twee keer zo groot als het landoppervlakte van Texel en één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, is inmiddels hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Israël en Egypte houden hun grenzen dicht. Gaza kampt door de Israëlische blokkade met een humanitaire crisis, zo’n 420.000 mensen zijn volgens de Verenigde Naties inmiddels ontheemd. De bevolking, waaronder gewonden en medische patiënten, staat voor een onmogelijke keuze: vluchten zonder water of blijven in een onveilige omgeving.