Politiek

Ministerie van BuZa: ‘We staan in contact met 22 mensen in Gaza’

16-10-2023 18:30

Cars are burning after a rocket fired from the Gaza Strip hit a parking lot and a residential building in Ashkelon, southern Israel, Saturday, Oct. 7, 2023. The rockets were fired as Hamas announced a new operation against Israel. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) staat in contact met 22 personen in Gaza die het Nederlandse staatsburgerschap bezitten, beschikken over Nederlandse verblijfsdocumenten of tot het kerngezin van deze personen behoren, luidt een bericht van het ministerie op de site van de Rijksoverheid. De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden tracht volgens BuZa op de best mogelijke wijze contact te onderhouden met de betreffende personen in Gaza.

Reisadvies Gaza al lang op ‘rood’

De uitdagende omstandigheden in Gaza bemoeilijken volgens hen echter dit contact. Het minsterie werkt dan ook samen met internationale partners om via diplomatieke kanalen deze mensen te evacueren. Vooralsnog houdt Egypte de grensovergang met Gaza gesloten, maar bij het openen van de grens voor personen met een buitenlands paspoort, zal BuZa naar eigen zeggen al het mogelijke doen om de groep waarmee het ministerie contact heeft, van passend advies te voorzien en op te vangen. Het reisadvies voor Gaza staat al geruime tijd op rood, wat betekent dat alle reizen naar Gaza al vóór de huidige crisis sterk werden afgeraden. Het ministerie geeft aan herhaaldelijk te hebben benadrukt dat de Nederlandse overheid beperkte of geen consulaire bijstand kan verlenen aan personen in noodsituaties in dat gebied.