Buitenland

Grensovergang Egypte blijft voorlopig gesloten

16-10-2023 14:27

Poland
Polish soldiers begin laying a razor wire barrier along Poland’s border with the Russian exclave of Kaliningrad in Wisztyniec, Poland, on Wednesday Nov. 2, 2022. Poland’s government ordered the construction of the barrier after Russia’s aviation authority decided to launch flights from the Middle East and North Africa to Kaliningrad. The Polish government said it was acting to prevent a migration crisis at that border. (AP Photo/Michal Kosc)

De grensovergang tussen Gaza en Egypte bij de stad Rafah blijft voorlopig gesloten, ondanks tegenstrijdige berichten, meldt de NOS. Volgens Egyptische bronnen zou Israël tijdelijk stoppen met het bombarderen van doelen rond Rafah om buitenlanders en Palestijnen met een dubbele nationaliteit de kans te geven naar Egypte te vluchten, waaronder ook mensen met een Nederlands paspoort. De grens zou vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd opengaan, maar dit bericht werd als snel weerlegd door het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu, die beweerde dat er geen sprake was van een bestand. Ook Hamas ontkende dat de grens open zou zijn. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Shoukry, verklaart dat de grens bij Rafah voorlopig gesloten blijft en legt de schuld hiervoor bij Israël wegens het ontbreken van de vereiste toezeggingen voor een bestand.

Hulpgoederen vast bij Egyptische grens

In de Gazastrook zou er inmiddels een nijpend tekort aan drinkwater, voedsel en elektriciteit zijn, terwijl vrachtwagens aan de Egyptische kant van de grens duizend ton hulpgoederen, inclusief diesel voor ziekenhuizen, niet kunnen afleveren. Het gebrek aan brandstof brengt duizenden patiënten in gevaar, de VN verwacht dat de ziekenhuizen binnen 24 uur door hun reserves heen zijn.