Buitenland

Palestijnse ambassadeur wil dat China einde maakt aan oorlog tegen Hamas

16-10-2023 12:20

Israël
AP Photo/Francisco Seco.

(Bloomberg, 16 oktober 2023) – De Palestijnse gezant in China riep Peking op om een rol te spelen in het beëindigen van de oorlog tussen Israël en Hamas, te midden van de bezorgdheid over een breder conflict en een stijgende humanitaire tol.

“We zouden graag China aan boord hebben samen met alle andere spelers die hier echt een einde aan kunnen maken,” vertelde ambassadeur Fariz Mehdawi maandag in een interview aan Bloomberg TV.

Hij verwees naar stappen die momenteel worden ondernomen door Westerse functionarissen om te proberen een overloop te voorkomen en riep Peking op om zijn rol te spelen, hoewel hij niet specificeerde hoe. “We moeten stoppen met wat er aan de hand is. Er sterven mensen.”

Inspanningen VS

De VS en hun bondgenoten voeren hun inspanningen op om verdere escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas te voorkomen.

President Joe Biden overweegt een reis naar Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is van plan om voor de tweede keer sinds de aanvallen van 7 oktober door Hamas naar het land terug te keren, na eerdere gesprekken met Arabische leiders.

Mehdawi’s opmerkingen zijn de laatste in een koor van stemmen die erop aandringen dat Peking zijn inspanningen om vrede te stichten opvoert.

Invloed China

In een gesprek met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op zaterdag, drong Blinken er bij China op aan om zijn invloed te gebruiken om te voorkomen dat andere actoren zich in het conflict mengen.

De Israëlische ambassadeur in China deed eerder een beroep op Peking om zijn nauwe relatie met Iran aan te wenden om Hamas, dat door de Europese Unie en de VS als terroristische organisatie is aangemerkt, in toom te houden.

Mehdawi bagatelliseerde de rol van Iran en suggereerde dat “het probleem hier in Palestina, in Israël, thuis ligt”.

De VS zijn vooral bezorgd dat Hezbollah, de door Iran gesteunde militiegroep in Libanon, een extra front opent aan de noordelijke grens van Israël.

Eerder zei de VS dat het via achterkamertjes gesprekken had gevoerd met Iran en waarschuwde Teheran voor escalatie van het conflict.

Chinese betrekkingen Iran

China onderhoudt nauwe betrekkingen met Iran en hielp Teheran eerder dit jaar bij de bemiddeling van een historische diplomatieke detente met Saoedi-Arabië.

“De acties van Israël gaan verder dan zelfverdediging. Het land zou gehoor moeten geven aan de oproep van de internationale gemeenschap en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Israël moet stoppen met de collectieve bestraffing van de mensen in Gaza,” zei Wang tijdens een telefoongesprek met zijn Saoedi-Arabische tegenhanger, volgens een bericht van het officiële persbureau Xinhua.

Inwoners van Gaza zetten zich schrap voor een mogelijke grondaanval door de Israel Defense Forces.

De Verenigde Naties zeiden vrijdag dat het leger haar medewerkers ter plaatse had verteld dat alle inwoners van Noord-Gaza – ruwweg de helft van de bevolking van meer dan 2 miljoen – tot middernacht de tijd hadden om naar het zuiden te verhuizen. Het noemde de taak “onmogelijk”.