Buitenland

Russische parlement stemt in met terugtrekking uit het nucleair verdrag

17-10-2023 13:31

Topol M
Strategische (geen tactische) kernwapens in Moskou, mei 2021: Topol M ICBM's in mobiele lanceervoertuigen. Naletova Elena / Shutterstock.com

Het Russische lagerhuis heeft dinsdag een belangrijke stap gezet in de richting van het intrekken van de ratificatie van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT), bedoeld om alle nucleaire (test)explosies, militair én vreedzaam, te verbieden. Dit besluit volgt op eerdere aankondigingen van zowel parlementsvoorzitter Vyacheslav Volodin als president Vladimir Poetin, meldt het ANP. Het wetsvoorstel moet nu nog goedkeuring krijgen van het hogerhuis en president Poetin, maar dit lijkt een formaliteit te zijn. Geen enkel parlementslid in het lagerhuis (de Doema) stemde tegen.

Rusland volgt dezelfde lijn als de VS

Volodin geeft aan dat de stap wordt genomen om de veiligheid van Rusland te waarborgen en verwijst hierbij ook naar de ‘onverantwoordelijke houding’ van de Verenigde Staten, die het verdrag nooit geratificeerd hebben. Het is echter onduidelijk of de praktische gevolgen van de Russische terugtrekking aanzienlijk zullen zijn, aangezien Rusland aangeeft niet onmiddellijk kernproeven te hervatten. Het land zegt dat het in deze vooral op dezelfde lijn wil staan als de VS. De invoering van het CTBT in 1996 heeft de frequentie van nucleaire tests sterk verminderd. In de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en 1996 werden nog meer dan 2000 tests uitgevoerd, met de laatste Amerikaanse en Sovjet-testen respectievelijk in 1992 en 1990. Nederland heeft een voortrekkersrol gespeeld in het uitonderhandelen van het CTBT, dat onder voorzitterschap van de Nederlandse diplomaat Jaap Ramaker in een werkgroep van de Verenigde Naties tot stand kwam.