Uitrol duurzame energie vertraagd door beperktheid elektriciteitsnetwerken

17-10-2023 12:24

Elektriciteit
Shutterstock.

FRANKFURT, Duitsland (AP) – Vastgelopen uitgaven aan elektriciteitsnetten wereldwijd vertragen de uitrol van hernieuwbare energie en kunnen de inspanningen om klimaatverandering te beperken in gevaar brengen. Tenzij er de komende jaren miljoenen kilometers aan elektriciteitskabels worden aangelegd of gerenoveerd, aldus het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De in Parijs gevestigde organisatie zei dinsdag in het rapport dat de capaciteit om elektriciteit aan te sluiten en te transporteren geen gelijke tred houdt met de snelle groei van schone energietechnologieën. Zoals zonne- en windenergie, elektrische auto’s en warmtepompen die worden ingezet om af te stappen van fossiele brandstoffen.

1500 gigawatt

Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA, vertelde in een interview met The Associated Press dat er een lange rij duurzame projecten is die wachten op groen licht om te worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

De stilstaande projecten zouden 1500 gigawatt aan energie kunnen opwekken, oftewel vijf keer de hoeveelheid zonne- en windenergiecapaciteit die vorig jaar wereldwijd is toegevoegd, zei hij.

“Het is alsof je een zeer efficiënte, zeer snelle, zeer mooie auto maakt – maar je vergeet om de wegen ervoor aan te leggen,” zei Birol.

Als de uitgaven aan elektriciteitsnetten op het huidige niveau blijven, zal de kans om de wereldwijde stijging van de gemiddelde temperatuur te beperken tot 1,5 graden Celsius “aanzienlijk afnemen”, zei hij.

80 miljoen kilometer elektriciteitskabels

Uit de beoordeling van het IEA van elektriciteitsnetten over de hele wereld bleek dat om de klimaatdoelen van de regeringen van de wereld te halen, er tegen 2040 80 miljoen kilometer elektriciteitskabels moeten worden bijgetrokken of vernieuwd. Een hoeveelheid die gelijk is aan die van het bestaande wereldwijde elektriciteitsnet in minder dan twee decennia.

De jaarlijkse investeringen zijn gestagneerd, maar moeten tegen 2030 verdubbeld zijn tot meer dan 600 miljard dollar per jaar, aldus het agentschap.

Het is niet ongewoon dat het in geavanceerde economieën vijf tot 13 jaar duurt voordat een enkele bovengrondse hoogspanningslijn door de bureaucratie is goedgekeurd, terwijl de doorlooptijden in China en India aanzienlijk korter zijn, aldus het IEA.

Vertraagde projecten

In het rapport wordt het South Link-transmissieproject aangehaald om windenergie van Noord- naar Zuid-Duitsland te transporteren. Het project was voor het eerst gepland in 2014, maar werd uitgesteld nadat politieke tegenstand tegen een bovengrondse lijn betekende dat het in plaats daarvan werd begraven. De voltooiing wordt verwacht in 2028 in plaats van 2022.

Andere belangrijke projecten die vertraging hebben opgelopen: de 400 kilometer lange verbinding in de Golf van Biskaje tussen Spanje en Frankrijk, nu naar verwachting in 2028 in plaats van 2025, en de SunZia-hoogspanningslijn om windenergie van New Mexico naar Arizona en Californië te brengen. De bouw is pas vorige maand begonnen na jaren van vertraging.

Aan de oostkust werd de Avangrid-lijn om waterkracht van Canada naar New England te brengen in 2021 onderbroken na een referendum in Maine. Een rechtbank vernietigde de verwerping van het project in april.