Binnenland

Veroordeelde IS’er was jaar lang werkzaam bij Vluchtelingenwerk

17-10-2023 14:35

Boerka

Vluchtelingenwerk Nederland heeft gedurende een jaar een medewerker in dienst gehad die veroordeeld is voor lidmaatschap van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS), meldt de NOS. De 39-jarige vrouw bekleedde vrijwillig de positie van juridisch medewerker binnen de organisatie en had toegang tot persoonsdossiers en gevoelige informatie van vluchtelingen. De vrouw verklaart aan de NOS dat ze te goeder trouw handelde en nooit twijfels had bij haar werk, ondanks haar verleden.

Veroordeelde IS-terroriste kon VOG overleggen

In 2019 werd de vrouw veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. In 2015 reisde ze hoogzwanger af naar Bagdad om zich bij IS aan te sluiten. Foto’s op de telefoon van haar broer, die eerder naar het zelfverklaarde kalifaat was gegaan, tonen haar naast een IS-vlag en met een kalasjnikov in de hand. Ze nam volgens de rechtbank onvoldoende afstand van IS. Vluchtelingenwerk verklaart dat de vrouw een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kon overleggen, ondanks haar veroordeling. De organisatie beëindigde recentelijk de samenwerking met de vrouw na op de hoogte te zijn gebracht van haar verleden.

Wahhab Hassoo, pleitbezorger Yezidi-gemeenschap

Deze kwestie heeft tot verontwaardiging geleid bij mensen zoals Wahhab Hassoo, oprichter van de stichting NL Helpt Yezidi’s. In een bericht op X (voorheen Twitter) zegt hij zich per direct te distantiëren van zijn betrokkenheid bij Vluchtelingenwerk Nederland en alles wat daarmee samenhangt, nu en in de toekomst. De pleitbezorger van de Yezidi-gemeenschap heeft het vertrouwen in Vluchtelingenwerk verloren en zegt een terrorist van deze aard niet zomaar een tweede kans te geven: “Ik ben me ervan bewust dat sommigen zullen argumenteren dat een persoon die een koekje heeft gestolen uit de supermarkt een tweede kans verdient. Echter, het gaat hier niet om zo’n vergrijp. We hebben te maken met iemand die onderdeel is geweest van een genocidale organisatie, iemand die zich aansloot bij een terreurgroep die alles waar wij als mensen voor staan, wilde vernietigen.”