ThePostOnline

Wat kunnen plantensterolen en vitamine C doen voor jouw gezondheid?

17-10-2023 15:54

Iep
Shutterstock.

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Je kunt hierdoor veel problemen op het gebied van voorkomen. Zo kun je, door gezond te eten, je bloeddruk op peil houden, voorkomen dat je een te hoog cholesterol oploopt en je darmgezondheid verbeteren. Ook zorgt gezond eten voor een beter immuunsysteem. Het kan echter zijn dat je lijf er, bijvoorbeeld door onderliggende medische problemen of het gebruik van medicatie, moeite mee heeft om zelf de stoffen aan te maken die je gezondheid verbeteren. Het kán dan verstandig zijn om te kiezen voor supplementen.

Wat zijn plantensterolen?

Plantensterolen zijn natuurlijke stoffen die in planten worden aangetroffen. Ze lijken qua structuur op cholesterol. Onze lichamen kunnen ze niet zelf produceren, dus we moeten ze uit ons dieet halen. Ze worden aangetroffen in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder plantaardige oliën, noten, zaden, granen en groenten. Het is ook mogelijk om supplementen in te nemen om deze plantensterolen aan te vullen.

Plantensterolen kunnen de gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het is aangetoond dat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Ze werken door de opname van cholesterol in de darmen te blokkeren, wat kan helpen om de hoeveelheid cholesterol die in de bloedbaan terechtkomt, te verminderen.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een voedingsstof die in veel voedingsmiddelen wordt aangetroffen, vooral in fruit en groenten. Het is een essentiële vitamine, wat betekent dat ons lichaam deze niet zelf kan produceren. Vitamine C is belangrijk voor de groei en reparatie van weefsels in alle delen van ons lichaam. Vitamine C is een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en helpt bij de productie van collageen, een eiwit dat nodig is voor de gezondheid van de huid, tandvlees, bloedvaten en botten. Verder is vitamine C ook belangrijk voor de opname van ijzer uit onze voeding.

Hoe krijg je voldoende binnen?

Om ervoor te zorgen dat je voldoende plantensterolen en vitamine C binnenkrijgt, is het belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten.

Eet veel fruit en groenten, vooral die welke rijk zijn aan vitamine C zoals sinaasappels en aardbeien. Probeer ook voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan plantensterolen, zoals noten en zaden, plantaardige oliën, en volle granen. Drink daarnaast voldoende water om gehydrateerd te blijven.