Buitenland

Aanslag synagoge Berlijn: ‘Hamas’ ideologie van uitroeiing heeft effect in Duitsland’

18-10-2023 11:52

Berlijn
AP Photo/Markus Schreiber.

BERLIJN (AP) – De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag een aanslag met een brandbom op een synagoge in Berlijn scherp veroordeeld. Hij zei dat “we nooit zullen accepteren dat er aanslagen worden gepleegd op Joodse instellingen”.

Aanvallers gooiden woensdag vroeg twee molotovcocktails naar de synagoge in het centrum van de Duitse hoofdstad, zei de politie, nu antisemitische incidenten in het land zijn toegenomen na de gewelddadige escalatie in het Midden-Oosten.

“Onbekenden gooiden twee molotovcocktails vanaf de straat,” schreef de Kahal Adass Jisroel-gemeenschap op X.

Tientallen politieagenten gingen op onderzoek uit voor de synagoge in de wijk Mitte, en de hele straat naast het gebouw was afgezet en geblokkeerd voor verkeer.

‘Hamas’ ideologie van uitroeiing’

De grootste Joodse groep in Duitsland zei dat er twee mensen betrokken waren bij de aanslag, maar gaf geen verdere details.

“We zijn allemaal geschokt door deze terroristische aanslag,” zei de Centrale Raad van Joden in een verklaring. “Vooral de families uit de buurt rond de synagoge zijn geschokt en verontrust. Woorden worden daden. Hamas’ ideologie van uitroeiing tegen alles wat Joods is, heeft ook effect in Duitsland.”

Het gebouwencomplex van de Kahal Adass Jisroel-gemeenschap in het centrum van Berlijn huisvest een synagoge, een kleuterschool, een yeshiva-school en een gemeenschapscentrum.

Rellende moslim-immigranten

De politie zei ook dat er vannacht rellen waren tussen moslim-immigranten en de politie in de wijken Neukoelln en Kreuzberg en bij de historische Brandenburger Tor in Berlijn, waarbij verschillende agenten gewond raakten.

Scholz, die verslaggevers toesprak tijdens een reis naar Egypte op woensdag, zei dat Duitsland gewelddadige en antisemitische protesten niet zou accepteren en dat de bescherming van Joodse instellingen verder zou worden verhoogd.

“Het verontwaardigt mij persoonlijk wat sommigen van hen roepen en doen, en ik ben ervan overtuigd dat de Duitse burgers dezelfde mening zijn toegedaan als ik,” zei Scholz.

“We staan eensgezind voor de bescherming van ook Joden” in Duitsland, voegde de kanselier eraan toe.

Davidsterren op huizen geschilderd

Na de brute aanval van Hamas op Israƫl op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza, heeft de politie de beveiliging van Joodse instellingen in Berlijn en in heel Duitsland opgevoerd.

Toch zijn Israƫlische vlaggen die als teken van solidariteit voor stadhuizen in het hele land hingen, neergehaald en verbrand. In verschillende gebouwen in Berlijn waar Joden wonen, is de Davidster op deuren en muren geschilderd.