Buitenland

Starbucks woest op Starbucks Workers United wegens pro-Palestina tweet

19-10-2023 12:24

Starbucks Workers United
AP Photo/J. Scott Applewhite.

(AP) – Starbucks en de vakbond van haar werknemers hebben elkaar woensdag aangeklaagd na een impasse die is ontstaan door een post op sociale media over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Starbucks klaagde Workers United woensdag aan in de federale rechtbank in Iowa, omdat een pro-Palestijnse social media post van een vakbondsaccount aan het begin van de Israël-Hamas oorlog honderden klanten boos maakte en de reputatie van Starbucks schaadde.

Starbucks eist dat Workers United stopt met het gebruik van de naam Starbucks Workers United voor de groep die de werknemers van het koffiebedrijf organiseert. Starbucks wil ook dat de groep stopt met het gebruik van een cirkelvormig groen logo dat lijkt op het logo van Starbucks.

Workers United heeft hierop gereageerd met een eigen verzoek aan een federale rechtbank in Pennsylvania om te bepalen dat de groep de naam Starbucks en een vergelijkbaar logo mag blijven gebruiken. Workers United zei ook dat Starbucks de vakbond belasterde door te suggereren dat Starbucks terrorisme en geweld steunt.

‘Solidariteit met Palestina’

Op 9 oktober, twee dagen nadat Hamas-terroristen in gemeenschappen in het zuiden van Israël tekeergingen, postte Starbucks Workers United ‘Solidariteit met Palestina!’ op X.

Workers United – een in Philadelphia gevestigde afdeling van de Service Employees International Union – zei in haar rechtszaak dat werknemers de tweet plaatsten zonder toestemming van vakbondsleiders. De post stond er ongeveer 40 minuten voordat hij werd verwijderd.

Maar berichten en retweets van lokale Starbucks Workers United-afdelingen die de Palestijnen steunden en Israël veroordeelden, waren nog steeds zichtbaar op X woensdag.

Het in Seattle gevestigde Starbucks diende de rechtszaak in bij de U.S. District Court voor het Southern District van Iowa, en merkte op dat Starbucks Workers United uit Iowa City een van degenen was die pro-Palestijnse berichten plaatsten.

Gebruik naam en logo

In een brief die op 13 oktober naar Workers United werd gestuurd, eiste Starbucks dat de vakbond zou stoppen met het gebruik van haar naam en soortgelijke logo. In haar reactie zei Workers United dat de pagina van Starbucks Workers United op X duidelijk aangeeft dat het om een vakbond gaat.

“Starbucks probeert de aanhoudende tragedie in het Midden-Oosten uit te buiten om de anti-vakbondscampagne van het bedrijf te ondersteunen”, schreef Workers United-voorzitster Lynne Fox in een brief aan Starbucks.

In de rechtszaak merkte Workers United op dat vakbonden vaak de bedrijfsnaam gebruiken van de werknemers die ze vertegenwoordigen, zoals de Amazon Labor Union en de National Football League Players Association.

Starbucks-werknemers bedreigd

Starbucks zei meer dan 1000 klachten te hebben ontvangen over het bericht van de vakbond.

De koffiegigant uit Seattle zei dat werknemers te maken kregen met vijandige klanten en bedreigende telefoontjes ontvingen. Vandalen spoten Davidsterren en een hakenkruis op de ramen van een winkel in Rhode Island.

Sommige wetgevers, waaronder de Republikeinse Senator Rick Scott van Florida, riepen op tot een boycot van Starbucks.

“Als je naar Starbucks gaat, steun je het doden van Joden,” twitterde de Republikeinse Randy Fine uit Florida op 11 oktober.

In officiële verklaringen van Starbucks over de oorlog wordt medeleven betuigd met onschuldige slachtoffers in zowel Israël als Gaza.

“Starbucks veroordeelt ondubbelzinnig daden van haat, terrorisme en geweld”, schreef Sara Kelly, Executive Vice President van Starbucks, vorige week in een brief aan de werknemers.

Workers United heeft nog geen eigen verklaring uitgegeven. Maar haar moederorganisatie, de SEIU, zei dinsdag dat ze veel leden heeft met familie aan beide kanten van het conflict en gelooft dat “alle Israëli’s en Palestijnen veiligheid, vrijwaring van geweld en de kans om zich te ontplooien verdienen”.

Actief sinds 2021

Starbucks Workers United is sinds augustus 2021 actief onder die naam, een paar maanden voordat de eerste Starbucks-winkel in Buffalo, New York, bij een vakbond werd aangesloten.

Sindsdien hebben ten minste 366 Amerikaanse Starbucks voor een vakbond gestemd. De campagne hielp een golf van arbeidersprotesten door Amazon-arbeiders, Hollywood-schrijvers en -acteurs en auto-arbeiders op gang te brengen.

Maar Starbucks is geen voorstander van een vakbond en heeft nog in geen enkele van zijn winkels met een vakbond een arbeidsovereenkomst gesloten.

Het proces is omstreden geweest en werknemers hebben meerdere stakingen georganiseerd. Federale arrondissementsrechters en administratieve rechters bij de National Labor Relations Board hebben 38 uitspraken gedaan waarin Starbucks oneerlijke arbeidspraktijken heeft geconstateerd, aldus de NLRB. Waaronder het vertragen van onderhandelingen en het onthouden van voordelen aan werknemers die bij een vakbond zijn aangesloten.