Buitenland

EU-leiders scharen zich achter roep om ‘humanitaire pauze’ Gaza-oorlog

23-10-2023 13:26

Gaza
AP Photo/Ariel Schalit.

(Bloomberg, 23 oktober 2023) – De leiders van de Europese Unie willen zich aansluiten bij een oproep van de Verenigde Naties voor een ‘humanitaire pauze’ in de oorlog tussen Israël en Hamas om de distributie van hulpgoederen in Gaza mogelijk te maken.

Het EU-blok worstelt met de vraag hoe de inspanningen van Israël om Hamas te bestrijden kunnen worden gesteund, terwijl burgers die in het kruisvuur terecht zijn gekomen worden beschermd.

De 27 EU-leiders beloven om nauw samen te werken met regionale partners om de humanitaire hulpinspanningen te ondersteunen, volgens de ontwerpconclusies voor een top van leiders in Brussel later deze week.

Het document, dat ook oproept tot de onmiddellijke onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars, kan nog veranderen voordat de regeringen het ondertekenen.

Volgens het ontwerp zullen de EU-lidstaten benadrukken dat regionale escalatie moet worden voorkomen en dat partners, waaronder de Palestijnse Autoriteit, moeten worden betrokken.

Rusland en Oekraïne

De EU worstelt nog steeds met de oorlog van Rusland in Oekraïne, nadat ze maandenlang heeft geprobeerd landen in Azië, het Midden-Oosten en Afrika ervan te overtuigen de acties van Moskou in Oekraïne te veroordelen.

Die campagne staat voor nieuwe uitdagingen nu het blok het recht van Israël om zichzelf te verdedigen probeert te steunen en tegelijkertijd alle burgerdoden veroordeelt.

“De Oekraïense oorlog en deze oorlog hebben verschillende oorzaken en gevolgen. Maar beide schokken de hele wereld en Rusland maakt zeker misbruik van deze situatie”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag tegen verslaggevers.

“We moeten ervoor zorgen dezelfde bezorgdheid te tonen voor elke gedode burger.”

Humanitaire hulp

Borrell zei dat een onderbreking in de gevechten nodig is om de distributie van humanitaire hulp mogelijk te maken, en zei dat het van cruciaal belang is dat hulp Gaza binnenkomt.

Hij merkte op dat er zondag 20 vrachtwagens Gaza binnenkwamen, veel minder dan de 100 vrachtwagens die normaal gesproken dagelijks het gebied binnenkomen.

Voor een pauze in het conflict is de deelname van Hamas nodig, maar ook van Israël, dat de luchtaanvallen op Gaza heeft voortgezet en duidelijk heeft gemaakt dat het niet akkoord zal gaan met een staakt-het-vuren.

Israël bereidt zich voor op een grondoperatie, ook al lijkt het vooralsnog af te zien van de lancering ervan.

Op de vraag waarom de hulp wordt geblokkeerd, zei Borrell: “Ik wil niet de schuld geven, maar het feit is dat ze niet binnenkomen,” en hij voegde eraan toe dat “het aan Israël is om alle vrachtwagens binnen te laten die in de rij staan”.

Steun aan Oekraïne

De EU-leiders zijn ook van plan om hun financiële en militaire steun aan Oekraïne te herbevestigen in zijn poging om de Russische invasie zo lang mogelijk af te weren. Er is bezorgdheid dat gevechten in het Midden-Oosten de aandacht van de bondgenoten zouden kunnen afleiden.

In de ontwerpverklaring wordt Borrell opgeroepen om met Oekraïne in gesprek te gaan over de toekomstige veiligheidstoezeggingen van het blok in de aanloop naar de volgende bijeenkomst van leiders in december.

Ook wordt aangedrongen op meer vooruitgang bij het besteden van inkomsten uit bevroren tegoeden van Rusland aan het herstel en de wederopbouw van Oekraïne.