Politiek Buitenland

Groene partijen grote verliezer verkiezingen Zwitserland, rechtsconservatieven winnen

23-10-2023 13:15

GENEVE (AP) – De Zwitserse Swiss People’s Party (SVP) heeft zich na de verkiezingen hersteld van zware verliezen vier jaar geleden en haar positie als grootste parlementaire factie verstevigd en uitgebreid. Dit blijkt uit de officiële resultaten. Twee milieubewuste groene partijen hebben juist terrein verloren, ondanks een recordafsmelting van de gletsjers in het Alpenland.

Opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen gaven aan dat de Zwitserse kiezers drie grote zorgen hadden: stijgende vergoedingen voor het verplichte, op de vrije markt gebaseerde ziektekostenverzekeringssysteem; klimaatverandering, die de vele gletsjers in Zwitserland heeft aangetast; en zorgen over migranten en immigratie.

Rechtse wending

Uit de eindstand van zondag bleek dat de SVP negen zetels had gewonnen ten opzichte van de laatste stemming in 2019 en op 62 zetels kwam in het Lagerhuis met 200 zetels. De socialisten, op de tweede plaats, hebben twee zetels toegevoegd en komen nu op 41 zetels in het Lagerhuis, die bekend staat als de Nationale Raad.

Het markeerde het nieuwste teken van een rechtse wending in Europa, na overwinningen of electorale winst door conservatieve partijen in plaatsen als Griekenland, Zweden en Italië in het afgelopen jaar. Al verwierpen kiezers in Polen vorige week hun nationale conservatieve regering.

Een nieuwe politieke alliantie met de naam Het Centrum, ontstaan uit de fusie van de centrumrechtse christendemocratische en bourgeoisie-democratische partijen in 2021, maakte haar debuut in de parlementsverkiezingen en veroverde de derde plaats. Met 29 zetels, liet ze de liberale vrijemarktpartij (27 zetels) achter zich liet.

Groenen verliezen

Milieugroeperingen waren de grootste verliezers: De Groenen verloren vijf zetels en zullen er nu 23 hebben, terwijl de meer centristische Liberaal-Grenzen er zes verloren en er nu 10 zullen hebben.

Politiek analist Pascal Sciarini van de Universiteit van Genève zei maandag dat de uitslag grotendeels een “slingerbeweging” was en dat de steun voor de Groenen deels verwaterde. Dit omdat veel kiezers het gevoel hadden dat ze al een grote stap in de richting van milieubescherming hadden gezet. In juni werd namelijk met een overweldigende meerderheid een klimaatwet goedgekeurd die de uitstoot van broeikasgassen in Zwitserland zal beperken.