Buitenland

Westen probeert te voorkomen dat Gaza-oorlog zich uitbreidt

23-10-2023 12:12

Mark Rutte, VVD
Premier Mark Rutte (VVD). AP Photo/Darko Vojinovic.

(Bloomberg, 23 oktober 2023) – De Amerikaanse president Joe Biden en de leiders van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada spraken zondag over het voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich uitbreidt naar het Midden-Oosten.

De gesprekken komen op een moment dat ze hun inspanningen opvoeren om Hamas meer gijzelaars in Gaza te laten vrijlaten. Israël steunt diplomatieke pogingen om ervoor te zorgen dat mensen snel en in groten getale worden vrijgelaten, waardoor een grondaanval op de Palestijnse enclave mogelijk wordt uitgesteld, aldus mensen die bekend zijn met de onderhandelingen.

Mark Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zullen maandag een bezoek brengen aan Israël, terwijl de Franse president Emmanuel Macron gepland staat voor dinsdag. Zij zijn de laatste van verschillende leiders die de afgelopen week een bezoek hebben gebracht, waaronder Biden en de Britse premier Rishi Sunak.

Biden sprak met de Canadese premier Justin Trudeau, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Giorgia Meloni, evenals met Macron en Sunak.

“De leiders beloofden hun nauwe diplomatieke coördinatie voort te zetten, ook met belangrijke partners in de regio. Dit om te voorkomen dat het conflict zich uitbreidt, de stabiliteit in het Midden-Oosten te bewaren en te werken aan een politieke oplossing en duurzame vrede”, aldus het Verenigd Koninkrijk.

Ze herhaalden hun steun voor Israël en riepen op tot meer hulp in Gaza.

Gijzelaars

“De gijzelingskwestie ligt erg gevoelig,” zei Peter Lerner, een woordvoerder van het Israëlische leger, maandag tegen Bloomberg Radio.

“Ze staan bovenaan onze prioriteitenlijst. Er wordt een enorme inspanning geleverd om ze zo snel mogelijk naar huis te brengen. De diplomatieke inspanningen gaan door.”

Het conflict heeft de spanningen in het Midden-Oosten aangewakkerd, de olieprijzen doen stijgen en de vrees aangewakkerd dat de in Libanon gevestigde Hezbollah vanuit het noorden een frontale aanval op Israël zal uitvoeren.

Hezbollah

De groep, die net als Hamas wordt gesteund door Iran, wisselt al bijna dagelijks vuur uit met Israël.

“Hezbollah probeert voortdurend onze aandacht af te leiden van het zuiden naar het noorden,” zei Lerner. “We moeten voorbereid zijn op een uitbreiding van het conflict.”

Op zaterdag kwam er voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog een kleine hoeveelheid hulp – voornamelijk voedsel en medicijnen – Gaza binnen vanuit Egypte.

Een dag eerder liet Hamas een Amerikaanse vrouw en haar moeder vrij die op 7 oktober waren ontvoerd. Er wordt gedacht dat Hamas ongeveer 200 anderen vasthoudt.