Buitenland

Chinese Defensie-minister al twee maanden spoorloos, inmiddels vervangen

24-10-2023 15:49

China, leger
Hung Chung Chih / Shutterstock.com

(TAIPEI, Taiwan, AP) – China heeft minister van Defensie Li Shangfu vervangen, die al bijna twee maanden buiten beeld is, meldden staatsmedia dinsdag. Er werd geen verdere informatie gegeven.

Li is de tweede hoge Chinese functionaris die dit jaar verdwijnt, na voormalig minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, die in juli zonder opgaaf van reden uit zijn functie werd ontheven.

Li, die in maart minister van Defensie werd tijdens een kabinetswijziging, is niet meer gezien sinds hij op 29 augustus een toespraak hield.

Er zijn geen aanwijzingen dat de verdwijningen van Qin en Li duiden op een verandering in China’s buitenlands of defensiebeleid, hoewel ze vragen hebben opgeroepen over de veerkracht van president en regerend leider van de Communistische Partij Xi Jinping’s machtskring.

Loyaliteit boven alles

Xi heeft de reputatie loyaliteit boven alles te stellen en heeft zowel in het openbaar als privé corruptie meedogenloos aangepakt. Soms gebeurde dit ook als een methode om politieke rivalen uit te schakelen en zijn politieke positie te verstevigen tegen de achtergrond van een verslechterende economie en oplopende spanningen met de VS over handel, technologie en Taiwan.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Li Shangfu. Foto: Lionel Ng/Bloomberg.

Li staat onder Amerikaanse sancties in verband met zijn toezicht op wapenaankopen in Rusland, waardoor hij het land niet in mag. China heeft sindsdien de contacten met het Amerikaanse leger verbroken, voornamelijk uit protest tegen de wapenverkopen van de VS aan Taiwan. Maar wil daarmee ook uitdrukken dat Washington de maatregelen tegen Li, die Peking weigert publiekelijk te erkennen, moet opheffen.

De aankondiging van de staatsomroep CCTV zei dat zowel Li als Qin uit de Staatsraad waren gezet, het kabinet van China en het centrum van de regeringsmacht. Daarmee is het einde van hun politieke carrière zo goed als verzekerd, hoewel het nog onduidelijk is of ze vervolgd zullen worden of andere wettelijke sancties tegemoet kunnen zien.

CCTV kondigde ook de nieuwe benoeming aan van Lan Fo’an als minister van Financiën en van Yin He’jun als minister van Wetenschap en Technologie.

Ondoorzichtig politiek systeem

China’s politieke en juridische systemen blijven zeer ondoorzichtig, waardoor er levendige discussies ontstaan over mogelijke corruptie, persoonlijke zwakheden of botsingen met andere machtige figuren die leiden tot de val van topambtenaren.

De regerende partij heeft niet alleen te maken met wat interne politieke problemen lijken te zijn, maar worstelt ook om een economie nieuw leven in te blazen. Die is ernstig aangetast door de draconische zero-covid-maatregelen, een vergrijzende bevolking, hoge werkloosheid onder afgestudeerden en een migratie van veel van de rijkste en best opgeleide mensen naar meer liberale samenlevingen in het buitenland.

‘Xi Jinping Gedachte’

Met de verankering van zijn ideologie, bekend als de ‘Xi Jinping Gedachte’, in de grondwet van de partij heeft Xi het systeem zo ingericht dat hij de rest van zijn leven aan de macht kan blijven. Ook omdat de officiële presidentiële termijnen zijn afgeschaft.

De 70-jarige staat ook aan het hoofd van de partij- en staatscomités die toezicht houden op het Volksbevrijdingsleger, het grootste permanente leger ter wereld met meer dan 2 miljoen actieve soldaten.