Buitenland

Viktor Orbán vergelijkt EU-lidmaatschap met Sovjetbezetting

24-10-2023 13:24

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

BOEDAPEST, Hongarije (AP) – Premier Viktor Orbán vergeleek het Hongaarse lidmaatschap van de Europese Unie met de meer dan vier decennia durende Sovjetbezetting van zijn land tijdens een toespraak op maandag ter herdenking van de Hongaarse anti-Sovjetrevolutie van 1956.

In zijn toespraak tot een selecte groep gasten in de stad Veszprem beschuldigde Orbán de EU ervan Hongarije van zijn identiteit te willen beroven door een model van liberale democratie op te leggen dat de Hongaren volgens hem verwerpen.

Brussel, de feitelijke hoofdstad van de EU, gebruikt methoden tegen Hongarije die teruggaan tot de dagen van de Sovjetoverheersing door Moskou, zei hij.

“Vandaag de dag duiken er dingen op die ons doen denken aan de Sovjettijd. Ja, het gebeurt dat de geschiedenis zich herhaalt,” zei Orbán tijdens het evenement, waarvan alle media waren uitgesloten, behalve de Hongaarse staatsomroep.

“Gelukkig is wat ooit tragedie was, nu op zijn best een komedie. Gelukkig is Brussel Moskou niet. Moskou was een tragedie. Brussel is gewoon een slechte hedendaagse parodie.”

Sovjetonderdrukking

De nationale feestdag van 23 oktober herdenkt het begin van een volksopstand in 1956 tegen de Sovjetonderdrukking die begon in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en zich over het hele land verspreidde.

Nadat de stalinistische leider van Hongarije met succes was afgezet en de Sovjettroepen uit de hoofdstad waren verdreven, stuurde een richtlijn van Moskou het Rode Leger terug naar Boedapest en onderdrukte de revolutie op brute wijze. Hierbij werden maar liefst 3000 burgers  gedood en een groot deel van de stad werd verwoest.

Orbán, een voorstander van een alternatieve vorm van populistisch bestuur die hij “onliberale democratie” noemt, gebruikt de feestdag al lang om zijn aanhangers te verzamelen.

De afgelopen jaren heeft hij de gelegenheid aangegrepen om parallellen te trekken tussen de pogingen van de EU om Hongarije te laten voldoen aan de regels voor corruptie en democratie, en de Sovjetonderdrukking.

“We moesten dansen naar de pijpen van Moskou”, zei Orbán over Hongarije’s tijd in het Oostblok. “Brussel fluit ook, maar wij dansen zoals we willen, en als we niet willen, dan dansen we niet!”

Bondgenoot van Poetin

Orbán, die algemeen wordt beschouwd als een van de enige bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin in de EU, heeft krachtig gelobbyd tegen het opleggen van sancties aan Moskou, hoewel de nationalistische leider uiteindelijk voor alle sanctiepakketten heeft gestemd.

Vorige week had Orbán een ontmoeting met Poetin voor een internationaal forum in Peking, een ontmoeting die vooral ging over de toegang van Hongarije tot Russische energie.

Europese leiders, maar ook andere leden van de militaire NAVO alliantie zoals de Verenigde Staten, uitten hun bezorgdheid over het feit dat Orbán Poetin had ontmoet. Ook nadat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd voor vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Demonstraties

Maandagavond marcheerden enkele duizenden demonstranten door een centrale laan in Boedapest om zich te verzetten tegen het onderwijsbeleid van Orbán. Volgens hen worden leraren op openbare scholen ondergewaardeerd door dit beleid en leidt het tot een lerarentekort.

Ook werd gedemonstreerd tegen de voortdurende relatie van Hongarije met Rusland ondanks de invasie van Oekraïne.

“Destijds viel de Sovjet-Unie Hongarije binnen, en het Rusland van vandaag toont soortgelijke veroveringspogingen, en we willen onze solidariteit met Oekraïne betuigen,” zei demonstrant Katalin Beke.

“Het schaadt echt de belangen van onze bondgenoten dat Orbán zo zichtbaar bevriend is met Poetin. Ik vind het extreem schadelijk.”

‘Russen ga naar huis!’

Tijdens een pauze voor de Russische ambassade scandeerden de demonstranten “Russen ga naar huis!”, een zin die populair werd tijdens de opstand tegen de Sovjet-Unie in 1956.

Een andere demonstrant, Istvan Muzsa, zei dat hij zich “schaamde” over Orbáns ontmoeting met Poetin in Peking.

“Het is de schande van het land en de schande van elk fatsoenlijk mens, ongeacht partijvoorkeur en op welke partij iemand stemt,” zei hij.