Buitenland

Zweden: ‘Telecomkabel in Oostzee naar Estland met opzet beschadigd’

24-10-2023 16:19

Zweden, Finland, NAVO
Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock.com

STOCKHOLM (AP) – De schade aan een telecommunicatiekabel die onder de Oostzee tussen Zweden en Estland loopt was “opzettelijk”, zei de Zweedse premier Ulf Kristersson dinsdag, maar hij liet zich niet uit over de details.

“We zullen vanaf vandaag niet preciezer zijn dan dat,” zei Kristersson op een persconferentie, nadat Zweedse duikers de zeebodem hadden onderzocht.

Een woordvoerder van de Zweedse marine, Jimmie Adamsson, vertelde de Zweedse publieke omroep SVT eerder dat “we zeebodemsporen in de buurt zien, maar we weten niet of het opzet of een ongeluk is.”

‘Gedeeltelijke beschadiging’

Op 17 oktober meldde Zweden schade aan een onderzeese telecommunicatiekabel die volgens de autoriteiten gelijktijdig was veroorzaakt met schade aan een onderzeese gaspijpleiding en telecomkabel tussen Finland en Estland.

De Zweedse minister van Civiele Defensie Carl-Oskar Bohlin zei toen dat de oorzaak van de schade onduidelijk was en voegde eraan toe dat het “geen totale kabelbreuk” was, maar “een gedeeltelijke beschadiging”.

NAVO

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg vertelde dinsdag op de persconferentie met Kristersson dat “tienduizenden kilometers aan internetkabels, gaspijpleidingen, elektriciteitskabels en alle oliepijpleidingen door de Baltische Zee, de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee lopen. Natuurlijk is dit soort onderzeese kritieke infrastructuur kwetsbaar”.

De militaire alliantie werkte “nauw samen met de private sector,” zei Stoltenberg, omdat “het grootste deel van deze kritieke infrastructuur eigendom is van private bedrijven, geĆ«xploiteerd door private bedrijven.”

In juni lanceerde de NAVO een nieuw centrum voor de bescherming van onderzeese pijpleidingen en kabels na de nog steeds onopgeloste schijnbare aanval op de Nord Stream gaspijpleidingen in de Oostzee begin 2022.

Balticconnector-pijpleiding

Op 8 oktober zeiden Finse en Estse gassysteembeheerders dat ze een ongewone drukdaling hadden opgemerkt in de Balticconnector-pijpleiding tussen Estland en Finland waarna ze de gasstroom hebben stilgelegd.

Twee dagen later zei de Finse regering dat er schade was aan zowel de gaspijpleiding als aan een telecommunicatiekabel tussen de twee NAVO-landen.

“We hebben nog geen definitieve conclusie of beoordeling over wie er precies achter de schade aan de kabel tussen Zweden en Estland zit en of dit opzettelijk was of niet. Maar de NAVO is samen met Finland, Estland en Zweden bezig om de feiten vast te stellen. Voordat die vaststaan, ga ik niet in op details,” zei Stoltenberg.

Estland heeft gezegd dat de storing aan de kabel, die in Zweedse handen is, zich net buiten het noorden van het Baltische land voordeed.

‘Externe mechanische kracht’

Vorige week zei het Finse National Bureau of Investigation – een eenheid van de Finse politie die bekend staat onder de afkorting NBI – dat de schade aan de Balticconnector pijpleiding in de Finse Golf was veroorzaakt door “een externe mechanische kracht”. Maar niet door een explosie.

Het NBI zei dat het nu zijn onderzoek heeft gericht op het controleren van de rol van een containerschip onder Hongkongse vlag, omdat de bewegingen van dat schip samenvielen met de schade aan de pijpleiding.

Het agentschap zei ook “een extreem zwaar object” te onderzoeken dat op de zeebodem werd gevonden.