Wahhab Hassoo: ‘Dieptepunt dat je niet meer gewoon lezing kunt geven’

26-10-2023 14:25

Wahhab Hassoo @fotostudio Voerman
Wahhab Hassoo @fotostudio Voerman

Meerdere bedreigingen uit verschillende hoeken houden het leven van Wahhab Hassoo (28) de afgelopen weken in zijn greep. Het zorgde er zelfs voor dat de Yezidi-activist, directeur van stichting NL Helpt Yezidi’s en kandidaat-kamerlid van Nieuw Sociaal Contract (NSC), zich genoodzaakt zag een lezing komend weekend bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork te annuleren.

“Sinds mijn kandidaatstelling bij NSC krijg ik bedreigingen, maar ook vanwege het Israëlisch-Palestijns conflict en mijn activisme voor slachtoffers van ISIS. Het is een combinatie van alles.”

Toen Hassoo samen met zijn familie in 2012 uit Irak vluchtte, had hij nooit gedacht in een democratische rechtsstaat als Nederland nog steeds te moeten vrezen voor zijn leven.

Inmiddels heeft hij naar eigen zeggen een manier gevonden om door te gaan met zijn leven, ondanks alle bedreigingen die momenteel door de politie worden onderzocht. Dat zijn lezingen gelinkt worden aan het Israëlisch-Palestijns conflict, verbaast Hassoo.

Zijn verhaal staat volgens hem totaal los van welk conflict dan ook en gaat over oorlog, trauma, onrecht en wat oorlog en trauma met mensen doet: “Het is een dieptepunt dat je niet meer gewoon een lezing kunt geven.”

‘We leren niks van de geschiedenis’

Hassoo groeide op in een Arabisch, islamitisch land. De manier waarop in die landen tegen onze vrijheid van meningsuiting wordt aangekeken, staat haaks op wat hij de afgelopen negen jaar in Nederland heeft ervaren. Zwaaien met ISIS-vlaggen in Irak is streng verboden, terwijl de Nederlandse overheid in zijn ogen onder het mom van vrijheid van meningsuiting een passieve, zelfs naïeve houding aanneemt over de aanwezigheid van jihad-vlaggen bij pro-Palestijnse demonstraties.

“Wat we van de geschiedenis leren, is dat we niks van de geschiedenis leren. Vrijheid van meningsuiting heeft ook grenzen, alleen heeft de overheid deze grenzen niet duidelijk vastgesteld. Mag je nu bijvoorbeeld wel of niet zwaaien met een ISIS-vlag? Mensen die ondemocratisch denken, zullen altijd de grens van democratie opzoeken. Op het moment dat duidelijk is wat wel en wat niet kan, gaan er pas dingen veranderen”, stelt Hassoo, hopende dat daarmee ook de bedreigingen zullen afnemen en het niet langer nodig is om lezingen af te gelasten.

Kamp Westerbork maakt statement

Herinneringscentrum Kamp Westerbork zelf heeft volgens een woordvoerder geen bedreigingen gekregen, maar annuleerde de lezing enkel en alleen om de veiligheid van Hassoo voorop te stellen. De lezing op een alternatieve manier aanbieden, zoals via een livestream, was volgens het herinneringscentrum geen optie.

De openbare setting waarin dit soort lezingen plaatsvinden, kon niet meer op korte termijn anders worden ingevuld. Van toegeven aan dreigementen zou dan ook geen sprake zijn. Sterker nog: om een statement te maken, plaatst Herinneringscentrum Kamp Westerbork zondag 29 oktober om 14.00 uur, het tijdstip waarop Hassoo samen met Emmy Drop de lezing zou houden, een video van een eerder opgenomen gesprek tussen de twee gastsprekers.

NSC is om een reactie gevraagd inzake de bedreigingen aan het adres van Wahhab Hassoo, maar die is vooralsnog uitgebleven.