Buitenland

Schietpartij tussen ‘migranten’ bij grens Servië-Hongarije, drie doden

27-10-2023 13:31

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

BELGRADO, Servië (AP) – Bij een schietpartij tussen migranten bij de grens van Servië met Hongarije zijn vrijdag vroeg drie mensen om het leven gekomen en is een andere persoon ernstig gewond geraakt, meldde de Servische staatstelevisie RTS vrijdag.

De schietpartij vond plaats bij verlaten landbouwopslagplaatsen in de buurt van het dorp Horgos, aldus het verslag. Een groot aantal politieagenten werd naar de plaats delict gestuurd, aldus RTS. De politie heeft nog geen officiële verklaring afgegeven.

Mensensmokkelaars

Berichten over geweld en vuurgevechten zijn aan de orde van de dag bij de grens tussen Servië en Hongarije, dat lid is van de Europese Unie. Duizenden migranten kamperen in het gebied, op zoek naar manieren om over te steken met de hulp van mensensmokkelaars.

Het grensgebied tussen Servië en Hongarije ligt op de zogenaamde Balkan-landroute van migratie naar West-Europa, die van Turkije naar Griekenland en Bulgarije leidt en vervolgens naar Noord-Macedonië, Servië of Bosnië.

Invallen

De fel anti-immigrantenregering van Hongarije heeft prikkeldraadversperringen geplaatst op de grens met Servië om de toestroom tegen te houden. Mensensmokkelbendes hebben zich echter vermenigvuldigd in het grensgebied en strijden vaak om de controle.

De Servische politie heeft de afgelopen maanden verschillende invallen gedaan in het grensgebied. Later meldden ze honderden migranten te hebben opgepakt, mensensmokkelaars te hebben gearresteerd en verschillende wapens te hebben gevonden in het bosrijke gebied.