Klimaat

‘Toename cardiovasculaire sterfte door klimaatopwarming’

30-10-2023 10:33

Hartaanval
Shutterstock.

(Bloomberg, 30 oktober 2023) – Volgens een nieuwe studie zullen hart- en vaatgerelateerde sterfgevallen als gevolg van extreme hitte in de VS tegen het midden van de eeuw naar verwachting bijna verdrievoudigen als gevolg van de klimaatverandering het aantal zeer warme dagen toeneemt.

Oudere en zwarte volwassenen zullen waarschijnlijk het meest getroffen worden. De studie wordt gesteund door de National Institutes of Health en is maandag gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Volgens de studie zal het aantal hittegerelateerde cardiovasculaire sterfgevallen in de VS toenemen van een jaarlijks gemiddelde van 1651 in de afgelopen jaren tot 4320 tegen het midden van de eeuw (gedefinieerd als van 2036 tot 2065).

Ouderen en zwarten

Hoewel extreme hitte een universele bedreiging vormt voor de gezondheid, zullen oudere en zwarte volwassenen naar verwachting onevenredig zwaar worden getroffen vanwege chronische ziekten en sociaaleconomische problemen, zoals het leven zonder airconditioning.

Blootstelling aan hoge temperaturen belast het cardiovasculaire systeem, waardoor het hart harder moet werken. Dat verhoogt op zijn beurt de kans op een hartaanval, beroerte of andere levensbedreigende episode, vooral voor mensen met hartaandoeningen.

“De gezondheidslasten door extreme hitte zullen de komende decennia blijven toenemen”, zegt Sameed Khatana, co-auteur van het onderzoek en assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Pennsylvania, in een verklaring.

“Door de ongelijke impact van extreme hitte op verschillende bevolkingsgroepen, is dit ook een kwestie van gezondheidsgelijkheid en kan het de gezondheidsverschillen die nu al bestaan nog vergroten.”

Gemiddelde klimaatprojectie

Khatana en zijn co-auteurs maakten hun prognose door eerst gegevens op county-niveau te evalueren van de aangrenzende 48 Amerikaanse staten tijdens de zomermaanden van 2008 tot 2019 om een basislijn vast te stellen.

Ze onderzochten ook het verband tussen extreme hitte – dagen met een hitte-index van 32,2 graden Celsius of hoger – en cardiovasculaire mortaliteit. Er werd ook rekening gehouden met de vochtigheidsgraad, die de lichaamstemperatuur kan beïnvloeden, en met verwachte bevolkingsveranderingen.

Het team modelleerde hoe de hitte zou toenemen met behulp van een gemiddelde klimaatprojectie en berekende hoe dat het sterftecijfer zou beïnvloeden. Het dodental zou verder kunnen stijgen tot 5491 mensen als de uitstoot sterk toeneemt, aldus de auteurs.

Reeks waarschuwingen

Khatana en zijn medeauteurs roepen op tot het verbeteren van de infrastructuur om gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan een warmere toekomst.

Hun artikel is de laatste in een reeks waarschuwingen van medische professionals over hoe overmatige hitte een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken en bestaande ongelijkheden kan versterken.

Afgelopen zomer veroorzaakten de recordhoge temperaturen in Europa meer dan 60.000 vroegtijdige sterfgevallen, volgens een onderzoek dat in juli werd gepubliceerd.