Buitenland

Zelfs in Canada erodeert het draagvlak voor immigratie

30-10-2023 15:37

Toronto, Canada
Toronto, Canada. Shutterstock.

(Bloomberg, 30 oktober 2023) – Canada’s langstlopende opiniepeiling over immigratie toonde een scherpe daling in de publieke steun voor grote aantallen nieuwkomers naarmate de betaalbaarheid en beschikbaarheid van huisvesting verslechterde.

Ongeveer 44% van de respondenten is het nu eens met de stelling “er is te veel immigratie naar Canada”, vergeleken met slechts 27% vorig jaar, volgens een enquête van het Environics Institute in samenwerking met Century Initiative.

Dat is een stijging van 17 procentpunten, de grootste jaarlijkse verandering ooit sinds het begin van de peiling in 1977.

Hoewel degenen die het oneens zijn met die stelling nog steeds de meerderheid vormen, is dat nu nog maar 51%, het laagste percentage sinds 1998.

Immigratievriendelijk imago

Dat is een daling ten opzichte van 69% eerder, het hoogste niveau ooit gemeten. Het is een trendbreuk in een land dat een immigratievriendelijk imago heeft gekoesterd, wat het een voorsprong geeft in de wereldwijde race om geschoolde arbeidskrachten.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Het onderzoek weerspiegelt de groeiende kritiek dat de regering van premier Justin Trudeau de bestaande woningnood heeft verergerd door haar immigratiebeleid. Het is gericht op het snel toevoegen van meer werknemers om de economische achteruitgang van een vergrijzende bevolking af te wenden.

In een periode van een jaar tot 1 juli groeide de bevolking van Canada met een record van 2,9%, een van de snelste percentages ter wereld, waardoor het aantal inwoners op 40,1 miljoen kwam.

“Dit is de eerste keer in ons onderzoek dat een aanzienlijk aantal Canadezen vraagtekens zet bij het aantal immigranten dat wordt toegelaten,” zei Keith Neuman, de auteur van het Environics-rapport dat maandag werd gepubliceerd, in een interview.

“Het belangrijkste dat we zien is dat mensen zich meer zorgen maken over de capaciteit van het land om veel nieuwkomers op te nemen als de dingen niet zo goed werken als voorheen.”

Recordaantal permanente inwoners

Immigratieminister Marc Miller zal naar verwachting woensdag nieuwe jaarlijkse doelstellingen voor permanente inwoners bekendmaken. Vorig jaar zei de regering dat ze volgend jaar een recordaantal van 485.000 permanente inwoners wil verwelkomen en een half miljoen in 2025.

In een interview in augustus zei Miller dat hij deze doelen zou handhaven of verhogen, niet verlagen omdat “de behoefte te groot is”.

Twee decennia lang verwierp een meerderheid van de Canadezen de vooronderstelling dat het land te veel nieuwkomers accepteerde en Canada viel wereldwijd op door zijn houding en benadering van immigratie.

Betaalbaarheidscrisis

Maar de combinatie van een record bevolkingsgroei, hoge kosten voor levensonderhoud en verhoogde prijzen voor onderdak leidde dit jaar tot een dramatische verschuiving in het sentiment. Dat is een nieuwe uitdaging voor een regering die al te maken heeft met verontwaardiging over een betaalbaarheidscrisis.

Van de respondenten die vinden dat Canada te veel immigranten toelaat, was de meest genoemde reden dat nieuwkomers de huizenprijzen opdrijven of minder huizen beschikbaar maken.

Andere topantwoorden zijn bezorgdheid dat immigranten een aanslag zijn op de overheidsfinanciën, slecht zijn voor de economie of bijdragen aan overbevolking.

In de afgelopen jaren zorgden immigranten voor bijna de hele bevolkingstoename in Canada. Maar Canadezen zijn er nu minder van overtuigd dan vroeger dat nieuwkomers nodig zijn om de bevolkingsgroei op peil te houden. Zo’n 47% van de respondenten is tegen het idee dat het land immigranten nodig heeft om de bevolking te laten groeien, tegenover 38% vorig jaar.

Positieve invloed

De publieke steun voor immigratie in de afgelopen twee decennia in Canada was deels gebaseerd op de overtuiging dat het de economie ten goede komt, maar die opvatting is dit jaar ook afgezwakt. Bijna driekwart gelooft nu dat immigratie een positieve invloed heeft op de economie, tegenover 85% in de vorige enquête.

“Het is belangrijk voor ons om de Canadese opinie te begrijpen, maar net zo belangrijk is ons vermogen om immigranten naar het land te blijven trekken,” zei Lisa Lalande. Zij is CEO van Century Initiative, een lobbygroep die wil dat Canada in 2100 100 miljoen inwoners heeft.

“Er is een risico dat als we de problemen zoals huisvesting niet kunnen aanpakken, of als de publieke steun voor de niveaus blijft afnemen, dit de interesse van immigranten om hierheen te komen kan beïnvloeden.”