Buitenland

Israël gaat ‘heel geleidelijk’ te werk in strijd tegen Hamas

31-10-2023 16:08

Szederot
Bloomberg.

(Bloomberg, 31 oktober 2023) – Israëls doel om Hamas te verslaan is ambitieuzer dan ooit tevoren, maar een nieuwe langetermijnaanpak is erop gericht om de eigen slachtoffers te beperken en tegelijkertijd de internationale bezorgdheid over de humanitaire crisis in Gaza te erkennen.

De vijf dagen durende grondcampagne om de terreurgroep die de Gazastrook bestuurt te vernietigen – na de dodelijke inval van Hamas-terroristen in Israël begin oktober – houdt in dat strijdkrachten geleidelijk het Palestijnse gebied binnentrekken, ondersteund door tanks en artillerie.

De luchtaanvallen, die Gaza sinds de aanvallen van 7 oktober hebben bestookt, gaan door en hebben al meer dan 8500 Palestijnse levens geëist, volgens gezondheidsautoriteiten onder leiding van Hamas.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Op de grond zouden volgens bewoners gepantserde voertuigen aan de rand van Gaza Stad staan, enkele kilometers over de grens. Eerder vielen Israëlische troepen een buitenpost van Hamas aan waarbij tientallen terroristen werden gedood, zei de eenheid van de legerwoordvoerder dinsdag in een sms.

De Israel Defense Forces heeft nog niet gezegd of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Maandenlange campagne

Het resultaat van deze geleidelijke strategie is dat het Israëlische leger en de Israëlische regering klaar zijn – en het publiek klaarstomen – voor een campagne die maanden zal duren, geen weken.

“Israël gaat heel geleidelijk, heel voorzichtig, voorzichtig te werk omdat het zeker wil zijn dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen,” zei Yossi Kuperwasser, een voormalige topambtenaar van de militaire inlichtingendienst, telefonisch. “Israël gelooft dat het niet onder tijdsdruk staat.”

Dit in tegenstelling tot 2014, toen het Israëlische leger na 10 dagen luchtbombardementen de Gazastrook binnenviel en een hevige strijd ontketende in een dichtbevolkte stadswijk waar Hamas zich had ingegraven.

Meer dan een dozijn soldaten kwam om het leven. Voordat enkele weken later een staakt-het-vuren van kracht werd, liep het dodental op tot 66, wat binnen Israël tot kritiek leidde.

De geleidelijke voortgang van de huidige campagne is bedoeld om gevechten in de bebouwde kom te vermijden, terwijl de troepen op hun hoede zijn om het enorme netwerk van geheime ondergrondse tunnels te benaderen waarin Hamas zich schuilhoudt.

De langzame tactiek kan de Israëlische militaire verliezen en mogelijke burgerdoden beperken, maar brengt het risico met zich mee dat de oorlog wordt verlengd.

Internationale kritiek

Het ongekende aantal burgerdoden als gevolg van de Israëlische bombardementen sinds de Hamas-aanvallen heeft geleid tot groeiende internationale kritiek en tot een ernstige humanitaire crisis waardoor meer dan 60% van de 2,2 miljoen inwoners van Gaza ontheemd is geraakt. Een blokkade van brandstof- en energietoevoer door Israël en een gebrek aan water en voedsel hebben hun benarde situatie nog verergerd.

Dat bemoeilijkt Israëls doel om Hamas en zijn leiders te vernietigen.

Israël staat op het punt om de hoeveelheid hulp die vanuit Egypte Gaza binnen mag, te verhogen tot 100 vrachtwagens per dag – nog steeds een vijfde van het niveau van voor de oorlog – zei minister van Strategische Zaken Ron Dermer.

De militaire campagne zou minder burgerslachtoffers moeten gaan eisen door gericht vuur op het noorden van Gaza, waar militaire troepen van Hamas hun basis hebben, voegde hij eraan toe. Israël had de Gazanen aangespoord om naar het zuiden te vluchten, hoewel de luchtaanvallen ook daar doorgaan.

Bufferzone

Israël lijkt op schema te liggen om een bufferzone van een paar kilometer diep in te stellen tussen het land en Gaza om ervoor te zorgen dat toekomstige aanvallen op zijn grondgebied niet kunnen plaatsvinden, aldus functionarissen.

Maar Hamas met succes uit Gaza verdrijven kan meer dan een jaar duren, volgens Amir Avivi, een voormalige brigadegeneraal die betrokken was bij de voorbereidingen van de Gaza-oorlog in 2014.

“We moeten maanden en maanden besteden aan het ontmantelen van al deze infrastructuur,” zei hij telefonisch na ontmoetingen met Netanyahu en militaire topambtenaren als hoofd van een vereniging van voormalige en reserveleden van de veiligheidstroepen.

De uitdaging waar Israël voor staat in Gaza wordt vergroot door het tunnelnetwerk, dat zich volgens Hamas over honderden kilometers uitstrekt en voorzien is van ventilatieschachten en elektriciteit.

Sommige bereiken een diepte van 35 meter en kunnen volgens deskundigen zelfs spoorrails en communicatieruimtes hebben. De ingang ligt vaak in woongebouwen of andere openbare voorzieningen.

Gijzelaars

Het gebruik van robots om het tunnelcomplex te verkennen kan de risico’s verkleinen. Maar door de krappe ruimtes, de boobytraps en de grotere kennis die Hamas heeft van de ondergrondse omgeving, zijn Israëlische troepen die proberen binnen te dringen in het nadeel.

Een andere complicatie is dat Hamas heeft gezegd dat het gijzelaars onder de grond houdt, waardoor het gevaarlijker wordt om de complexen te bombarderen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“Hamas rekent erop dat we elke bunker en elke tunnel binnengaan om een zware bloedprijs van ons te eisen,” zei de voormalige Israëlische premier Naftali Bennett op X.

Hij riep op tot een lange belegering om “de Hamas-terroristen in de tunnels te verstikken totdat ze gedwongen worden om te vertrekken.”

Sinds het begin van de oorlog is Hamas het ondergrondse systeem blijven gebruiken om aanslagen te plegen, zowel te land als ter zee.

Gerichte missies

Vanwege de internationale en binnenlandse druk zal Israël het offensief na een paar weken moeten terugschroeven en dan voor een langere periode moeten vertrouwen op meer gerichte missies, volgens Manuel Trajtenberg. Hij is uitvoerend directeur van het in Tel Aviv gevestigde Institute for National Security Studies, een denktank.

“Op geen enkel moment denken we aan een massale bezetting,” zei hij.