Buitenland

Enorme winstdaling wind- en zonne-energiebedrijven, ondanks duurzaamheidsbeleid

01-11-2023 16:23

Windmolens
Carla Gottgens/Bloomberg.

(Bloomberg, 1 november 2023) – De grootste fabrikanten van windturbines en zonnepanelen worden geconfronteerd met hun grootste financiële uitdagingen in jaren, ondanks dat de uitrol van schone energie op weg is naar een jaarlijks record.

Volgens het Internationaal Energieagentschap zal er dit jaar ongeveer 500 gigawatt aan hernieuwbare opwekkingscapaciteit worden toegevoegd en wordt er alleen al aan nieuwe zonne-energie-installaties minstens 1 miljard dollar per dag uitgegeven.

Toch worden bedrijven in de sector onder druk gezet door volatiele kosten, vastgelopen projecten, hoge rentetarieven en – in de zonne-energiesector – een haast om nieuwe capaciteit toe te voegen die de vraag heeft overspoeld.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Winstdalingen

Xinjiang Goldwind Science and Technology Co, de nummer 1 windturbinefabrikant, rapporteerde een winstdaling van 98% in het derde kwartaal.

Het hoofd van Longi Green Energy Technology Co, de grootste fabrikant van zonne-energie, zei dinsdag dat de paneelprijzen op een ‘irrationeel’ laag niveau staan.

En in de VS kelderde SunPower Corp. woensdag na het verlagen van de prognose voor het hele jaar vanwege de zwakkere vraag. Het bedrijf is dit jaar met meer dan driekwart gedaald en is daarmee de slechtst presterende op de S&P index voor schone energie.

Concurrerende sectoren

Zelfs nu de installaties stijgen, “zijn wind- en zonne-energiebedrijven geen goede blootstelling aan deze trend”, aldus Vicki Chi, een in Hong Kong gevestigde portefeuillemanager bij Robeco, dat per juni wereldwijd ongeveer 197 miljard dollar beheerde en belegt in energiebedrijven.

De wind- en zonne-energiesectoren zijn beide zeer concurrerend en er zijn “aantrekkelijkere posities” in apparatuur en software voor elektriciteitsnetwerken, waar de vraag de verwachtingen zou moeten overtreffen en de toetredingsdrempels veel hoger zijn, zei ze.

De beproevingen van de hernieuwbare industrie worden weerspiegeld in een snelle daling van de aandelenkoersen van bedrijven. De S&P Global Clean Energy Index is dit halfjaar met 30% gedaald, terwijl de bredere S&P 500 Energy Index in die periode is gestegen.

Windsector

Op dit moment doet de windsector het slechter dan zonne-energie. Na in 2022 voor het eerst in vier jaar te zijn gedaald, zijn de windinstallaties goed op weg om dit jaar op te veren, maar buiten China zullen ze de niveaus van 2021 nauwelijks overtreffen, volgens BloombergNEF.

Projecten van New York tot het Verenigd Koninkrijk lopen gevaar omdat ontwikkelaars meer geld en belastingvoordelen vragen om winstgevend te blijven tegen stijgende kosten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Vooral Europese windbedrijven, die goed zijn voor maar liefst 300.000 directe en indirecte banen, zijn zwaar getroffen. Orsted A/S, ‘s werelds grootste bouwer van offshore windparken, zei dat het de ontwikkeling van sommige projecten stopzette toen het een nettoverlies over het derde kwartaal bekendmaakte.

Siemens Energy AG zag zich genoodzaakt overheidsgaranties te vragen vanwege de steeds groter wordende problemen met defecte turbines.

Chinese concurrentie

De Europese bedrijven hebben te maken met toenemende concurrentie van Chinese bedrijven, die zich richten op overzeese markten en kortingen van ongeveer 20% bieden aan Europese en Amerikaanse producenten, aldus BNEF.

In de zonne-energiesector is overcapaciteit het grootste probleem. Volgens BNEF zal de wereldwijde vraag naar panelen in 2023 met 55% zijn gestegen. Maar de ongeveer 400 gigawatt aan verwachte installaties dit jaar wordt in de schaduw gesteld door bijna 1000 gigawatt per jaar aan modulefabrieken die in bedrijf zijn of gepland staan voor de bouw.

Zonnepaneelprijzen

Terwijl de productiestijging de kinken in de toeleveringsketen heeft weggewerkt die vorig jaar voor stijgende prijzen zorgden, heeft het de paneelprijzen naar recordlaagtes geduwd, waardoor de marges worden uitgehold en een golf van faillissementen en consolidatie dreigt.

De gecombineerde winst in het derde kwartaal van zeven grote fabrikanten in China, waar meer dan 80% van de wereldwijde productie is gevestigd, was het laagst sinds eind 2021.

Longi heeft gewaarschuwd dat meer dan de helft van de bedrijven in de sector in de komende twee tot drie jaar failliet zou kunnen gaan.

Afname voorraden

De paneelprijzen zullen waarschijnlijk blijven dalen tot eind 2023, waardoor het zelfs voor de beste bedrijven moeilijk wordt om gezonde winsten te maken, zei BNEF-analist Youru Tan in een notitie. Kleinere, niet-geïntegreerde bedrijven zullen moeite hebben om geld te verdienen, zei hij.

Jinko Solar Co. was optimistisch dat de omstandigheden volgend jaar zouden verbeteren. Grote projecten in China zouden de vraag stimuleren terwijl hoge voorraden in Europa geleidelijk afnemen.

En de consumptie in de VS blijft sterk dankzij de Inflation Reduction Act, zei Gener Miao, chief marketing officer van het Chinese bedrijf, maandag tijdens een winstcall.

In de VS is zonnepanelenproducent First Solar Inc. relatief veerkrachtig, omdat de vooruitzichten zijn geholpen door de IRA, die belooft miljarden dollars te steken in de binnenlandse productie van schone technologie. De winst van het bedrijf in het derde kwartaal steeg dit jaar met bijna 300%.

Stijgende rentetarieven

Toch staat zonne-energie op daken in de VS onder druk door stijgende rentetarieven die het voor consumenten duurder maken om te lenen voor de initiële investering.

Omvormermakers Enphase Energy Inc. en SolarEdge Technology Inc. boekten teleurstellende resultaten over het derde kwartaal.

“De huidige prijzen maken het voor iedereen in de toeleveringsketen erg moeilijk om winst te maken”, zei Li Zhenguo, president van Longi, dinsdag tijdens een winstcall.

Sommige bedrijven zouden wel eens kunnen beginnen met het opgeven van plannen om nieuwe zonnecentrales te bouwen, zei hij.