Buitenland

Witte Huis komt met strategie tegen ‘islamofobie’, ‘ongeloofwaardig’ volgens moslimorganisaties, wegens steun aan Israël

01-11-2023 13:22

President Joe Biden midterms
AP Photo/Alex Brandon.

WASHINGTON (AP) – De regering van president Joe Biden bereidt zich voor om aan te kondigen dat ze een nationale strategie zal ontwikkelen om islamofobie te bestrijden, volgens mensen die op de hoogte zijn van de zaak. Maar de regering wordt geconfronteerd met scepsis van velen in de Amerikaanse moslimgemeenschap vanwege haar onvoorwaardelijke steun aan de militaire aanval van Israël op Hamas in Gaza.

De aankondiging van het Witte Huis zou oorspronkelijk vorige week komen, toen Biden een bijeenkomst had met moslimleiders, maar werd uitgesteld, zeiden drie mensen. Twee van hen zeiden dat het uitstel deels te wijten was aan de bezorgdheid van de Amerikaanse moslimgemeenschap dat de regering niet geloofwaardig was in deze kwestie. Dit vanwege haar krachtige steun voor het Israëlische leger, waarvan de aanvallen tegen Hamas-terroristen ook duizenden burgers hebben gedood in Gaza. De mensen spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze geen toestemming hadden om de plannen van het Witte Huis publiekelijk te bespreken.

Er werd al maanden uitgekeken naar de lancering van de anti-islamofobiestrategie, nadat de regering in mei een nationale strategie had uitgebracht om antisemitisme te bestrijden, waarin ook terloops werd verwezen naar het tegengaan van haat tegen moslims. Het formaliseren van de formele strategie zal naar verwachting vele maanden in beslag nemen, na een vergelijkbaar proces als het plan om antisemitisme tegen te gaan waarbij verschillende overheidsinstanties betrokken zijn.

Antisemitisme en islamofobie

Het aantal gevallen van anti-joodse en anti-islamitische haat is in de VS en daarbuiten explosief gestegen sinds de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. En sinds de reactie van Israël in Gaza, waar het heeft beloofd geweld te gebruiken om Hamas te “vernietigen”. Een van de meest in het oog springende aanvallen was de moord op de 6-jarige Wadea Al-Fayoume en de verwonding van zijn moeder in een aanval die volgens aanklagers werd ingegeven door islamofobie.

“Deze afschuwelijke daad van haat hoort niet thuis in Amerika en druist in tegen onze fundamentele waarden: vrijheid van angst voor hoe we bidden, wat we geloven en wie we zijn,” zei Biden na de aanslag.

Volgens een vierde persoon die bekend is met de zaak, was er brede overeenstemming onder de Amerikaanse moslimgemeenschap over de noodzaak van een nationale strategie om islamofobie tegen te gaan. Hij voegde eraan toe dat de oorlog tussen Israël en Hamas de timing van de aankondiging van het Witte Huis ingewikkelder heeft gemaakt. De persoon, die ook geen toestemming had om in het openbaar te spreken, zei dat de regering Biden de twee kwesties gescheiden wil houden, terwijl sommige prominente moslimgroepen in Amerika ze als onderling verbonden zien.

Anti-islamofobiestrategie

Ambtenaren van de regering Biden gaven vorige week tijdens een bijeenkomst met een kleine groep religieuze leiders aan dat er “gewerkt” werd aan een anti-islamofobiestrategie. Dit zegt Rami Nashashibi, oprichter van het Inner City Muslim Action Network in Chicago en deelnemer aan de bijeenkomst. De ambtenaren gaven aan dat ze de komende dagen en weken nog meer belanghebbenden uit de gemeenschap zouden ontmoeten.

Nashashibi zei dat hij geloofde dat een dergelijke inspanning “dood zou lopen” bij de moslimgemeenschap totdat de president en overheidsfunctionarissen leden van regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu krachtig veroordelen. En totdat de regering haatmisdrijven tegen moslims en Arabische Amerikanen agressiever aan de kaak stelt.

Hij en andere leiders willen ook dat de president zijn excuses aanbiedt over zijn recente opmerkingen waarin hij zei dat hij “geen vertrouwen” had in het aantal Palestijnse doden als gevolg van de vergeldingsaanvallen van Israël. Dit omdat de gegevens afkomstig zijn van het Hamas-geleide ministerie van Volksgezondheid.

Palestijnse zelfbeschikking

De Verenigde Naties en andere internationale instellingen en experts, evenals de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever zeggen dat het ministerie in Gaza al lange tijd te goeder trouw probeert om rekenschap af te leggen van de doden. In eerdere oorlogen hebben de tellingen van het ministerie standgehouden onder toezicht van de V.N., onafhankelijke onderzoeken en zelfs de tellingen van Israël.

De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, zei dinsdag dat de regering Biden “het Ministerie van Volksgezondheid niet zomaar voor waar aanneemt”. Wel erkende hij dat er “vele duizenden burgerdoden in Gaza” zijn gevallen tijdens het conflict.

Nashashibi zei ook dat de strategie van het Witte Huis zou kunnen stranden. Velen in de gemeenschap hebben het gevoel dat het pleiten voor Palestijnse zelfbeschikking onterecht op één hoop wordt gegooid met het omhelzen van antisemitisme en het steunen van extremisten.

“Dat over één kam scheren draagt voor een groot deel bij aan een atmosfeer waarin we nog meer dodelijke resultaten en meer doelwitten zouden kunnen zien,” zei hij. Nashashibi voegde eraan toe: “Het Witte Huis heeft niet de geloofwaardigheid om op dit moment een islamofobiestrategie uit te rollen zonder publiekelijk in te gaan op de punten die we tijdens onze ontmoeting expliciet met de president hebben besproken.”