Economie

In derde kwartaal 16,6 miljard dollar geïnvesteerd in klimaattechnologie

02-11-2023 18:32

Zonnepanelen
Bloomberg.

(Bloomberg, 2 november 2023) – Klimaattechnologiebedrijven hebben net hun beste kwartaal voor fondsenwerving in bijna twee jaar achter de rug. In totaal werd voor 16,6 miljard dollar geïnvesteerd in een breed scala aan startups op het gebied van decarbonisatie en CO2-arme technologieën, volgens een nieuwe analyse van BloombergNEF.

Het rapport over het derde kwartaal van 2023, dat donderdag is gepubliceerd, geeft een brede kijk op klimaattechnologie in de sectoren energie, transport, gebouwen, industrie en landbouw.

Het volgt ook de investeringen in het zogenaamde klimaat- en CO2-segment, dat technologieën omvat die vervuilers helpen hun uitstoot op te sporen of aan te pakken. Zoals het opzuigen van koolstofvervuiling uit de schoorstenen van fabrieken en het permanent ondergronds opslaan van het gas.

De financiering door durfkapitalisten en participatiemaatschappijen steeg in het derde kwartaal met bijna 63% van 10,2 miljard dollar in het voorgaande kwartaal, ondanks de wijdverbreide vrees voor een investeringsdaling.

Investeerders steeds voorzichtiger

Maar de afgelopen drie maanden was er ook sprake van een recordlaag dealvolume, met in totaal 241 investeringen. Dat wijst erop dat investeerders in klimaattechnologie steeds voorzichtiger zijn geworden sinds BNEF eind 2021 begon met het bijhouden van de kwartaalcijfers.

“Het financieringstotaal van dit kwartaal werd echt ondersteund door een klein aantal deals van honderden miljoenen en zelfs miljarden”, zegt Mark Daly, co-auteur van het rapport en hoofd technologie en innovatie bij BNEF. Het hoge totaal “verdoezelde het relatief lage aantal deals dat daadwerkelijk plaatsvond.”

Van de zes sectoren die door BNEF werden gevolgd, was energie de sector met de meeste financiering, met een totaal van 7,4 miljard dollar aan durfkapitaal van juli tot september, gevolgd door transport (4,6 miljard dollar) en industrie (2,9 miljard dollar).

Groen staal

De sterkste groei in termen van investeringen vond plaats bij bedrijven die zich richten op het CO2-vrij maken van de zware industrie, met een stijging van 84% in dealwaarde vergeleken met een voortschrijdend gemiddelde over vier kwartalen.

Het rapport schrijft de toename grotendeels toe aan het feit dat investeerders dubbel zo hard inzetten op ‘groener’ staal.

CO2-arme landbouw is daarentegen minder aantrekkelijk geworden voor klimaattechnologische investeerders. In het derde kwartaal vloeide er in totaal 482 miljoen dollar aan investeringen naar startups op dit gebied, maar dat was een daling van 23% ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde over vier kwartalen. Durfkapitaalinvesteringen in de klimaat- en koolstofsector daalden met 3% tot 501 miljoen dollar.

Positie China

Er zijn enkele opvallende geografische veranderingen in het investeringslandschap. Het beleid van Peking dat de aankoop van elektrische voertuigen in eigen land ondersteunt, heeft geleid tot meer investeringen in startups die auto’s op batterijen maken.

Dat heeft China geholpen om zijn positie als ‘s werelds grootste markt voor klimaattechnologie terug te winnen, met een totaal van 4,5 miljard dollar opgehaald in 25 deals. Daarentegen zakte de VS terug naar de op één na grootste markt gemeten naar financiering, hoewel het leider bleef in het aantal deals.

Klimaattechnologiemarkt Zweden

Zweden heeft zich ontpopt als ‘s werelds op twee na grootste klimaattechnologiemarkt gemeten naar financiering, met een duizelingwekkende stijging van 224% in investeringswaarde ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde over vier kwartalen. Dat was te danken aan grote financieringsrondes van twee Zweedse startups: batterijfabrikant Northvolt en H2 Green Steel.

Bovendien ontdekte BNEF dat er in het derde kwartaal 34 nieuwe durfkapitaal- en private-equityfondsen met een focus op klimaattechnologie werden gesloten, die naar verwachting 8,2 miljard dollar aan vers kapitaal zullen injecteren.