Buitenland

Topadvocaten VS waarschuwen voor antisemitisme op rechtenfaculteiten

02-11-2023 17:52

Antisemitisme
AP Photo/Virginia Mayo.

(Bloomberg, 2 november 2023) – Twee dozijn topadvocatenkantoren in de VS hebben een brief gestuurd naar meer dan 100 decanen van rechtenfaculteiten om hen te vragen een “ondubbelzinnig standpunt” in te nemen tegen antisemitische pesterijen op hun campussen.

De brief werd ondertekend door bedrijven waaronder Gibson Dunn & Crutcher LLP, Cravath, Swaine & Moore LLP en Wachtell Lipton Rosen and Katz LLP.

Toename antisemitische incidenten

Antisemitische incidenten zijn sterk toegenomen sinds het begin van de oorlog en het conflict heeft tientallen campussen bitter verdeeld, waaronder Harvard University, Stanford University en de Universiteit van Pennsylvania. Presidenten van Harvard, Penn en Columbia University hebben taakgroepen antisemitisme aangekondigd.

Aan de Cornell University culmineerde een reeks antisemitische incidenten in de beschuldiging van een student bouwkunde die online doodsbedreigingen had geuit aan het adres van Joodse studenten.

Een hakenkruis werd aangetroffen in het gebouw van Columbia voor Internationale Zaken en er circuleerden video’s van wat lijkt op Harvard-studenten die een Joodse student lastigvallen tijdens een anti-Israël protest.

Brief

In de brief staat onder andere te lezen:

“Antisemitische activiteiten worden op geen van onze kantoren getolereerd. We zouden ook niet tolereren dat groepen van buitenaf zich bezighouden met pesterijen en bedreigingen met geweld, zoals ook op veel van uw campussen is gebeurd.

“Als werkgevers die op al uw rechtenfaculteiten werven, verwachten wij van u dat u ervoor zorgt dat uw studenten die na hun afstuderen bij onze kantoren willen werken, voorbereid zijn om een actief deel uit te maken van een werkgemeenschap die een nultolerantiebeleid hanteert voor elke vorm van discriminatie of intimidatie, en zeker niet het soort dat op de campussen van sommige rechtenfaculteiten heeft plaatsgevonden.”

De brief werd deze week geschreven door Joseph C. Shenker, senior voorzitter van Sullivan & Cromwell, nadat hij was benaderd door Joodse rechtenstudenten van topuniversiteiten. Hij liet het ontwerp rondgaan naar de andere kantoren, die elk een kopie stuurden naar de rechtenfaculteiten waar ze mee werken op woensdagavond, zei Shenker in een interview.

Op de vraag of de kantoren de werving zouden beperken van scholen waar ze afwijkend gedrag hebben gezien, zei Shenker: “Mensen kunnen hun eigen conclusies trekken. De brief spreekt voor zichzelf.

“We vragen de decanen om een veilige omgeving te creëren voor al hun studenten waar men met respect wordt behandeld,” zei hij. “Dat is wat we van onze bedrijven verlangen. Ik geloof dat de decanen daar naartoe werken.”

Werkaanbod ingetrokken

Uren na de aanval door Hamas legden meer dan 30 studentengroepen op Harvard de verantwoordelijkheid voor het geweld bij Israël. Er was kritiek nodig van de voormalige voorzitter van Harvard, Larry Summers, voordat de schoolleiding de aanval afkeurde en zei dat de studenten niet voor hen spraken.

Aan de New York University legde de voorzitter van de studentenbalie de schuld ook bij Israël in een bericht aan rechtenstudenten. Advocatenkantoor Winston & Strawn herriep een werkaanbod aan die student, die eerder een zomerpartner was, na het vernemen van de “opruiende” opmerkingen.

Davis Polk & Wardwell trok ook het aanbod in van drie rechtenstudenten aan Harvard en Columbia nadat organisaties waar ze deel van uitmaakten controversiële uitspraken deden over de Hamas-aanval.

Maatregelen Biden

President Joe Biden kondigde deze week maatregelen aan om “de alarmerende toename” van antisemitisme op scholen en universiteitscampussen tegen te gaan. Een van de maatregelen is het laten bijwerken van de intakeprocedure voor klachten onder Titel VI van de Civil Rights Act, om aan te geven dat bepaalde vormen van discriminatie tegen Joden tegen de wet zijn.