ThePostOnline

Grote verschillen in premiehoogtes voor woonverzekeringen

03-11-2023 18:17

Dat een woonverzekering voor het ene huis duurder uitvalt dan voor het andere, is logisch. Een riante vrijstaande woning is immers duurder dan een tussenwoning met een klein tuintje voor en achter. Ook is het heel vanzelfsprekend dat woonverzekeringen onderling in prijs verschillen op basis van de gekozen dekking. Hoe meer je wilt verzekeren, hoe duurder het natuurlijk wordt. Maar zelfs wanneer je uitgaat van exact dezelfde woning, ben je voor een verzekering met exact dezelfde dekking bij de ene maatschappij een stuk duurder uit dan bij de ander. In het meest extreme geval kan het zelfs ruim twee keer zo duur zijn!

Markt voortdurend in beweging

Zoals de woningmarkt voortdurend in beweging is, zo geldt dit ook voor de verzekeringsmarkt. Zeker op het gebied van woonverzekeringen verandert er van alles. Tegenwoordig hebben veel woningen zonnepanelen op het dak liggen en dus passen verzekeraars hun pakketten daarop aan. Ook de laadpaal in de tuin, die al in veel huishoudens een vanzelfsprekendheid is geworden, moet natuurlijk meeverzekerd worden. Dit zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat de maatschappijen steeds met nieuwe pakketten en bijbehorende prijzen komen. En omdat ze dat ieder voor zich doen, kan het natuurlijk al snel gebeuren dat je huis verzekeren bij Allianz bijvoorbeeld een heel ander prijskaartje heeft dan bij een andere aanbieder. Het is dus echt de moeite waard om wat tarieven met elkaar te vergelijken. Kwaliteitsverschillen tussen de grote verzekeraars spelen nauwelijks nog een rol, want allemaal zijn ze erop gebrand om jou als klant binnen te halen.

De woonverzekering nader uitgelegd

Vrijwel iedereen die zelfstandig woont, heeft in de regel een woonverzekering. Vanuit de voorwaarden van de hypotheek is de opstalverzekering meestal verplicht. Maar wat is een opstalverzekering eigenlijk? Met opstal wordt een constructie bedoeld die op een perceel gebouwd is. Je huis, maar ook je schuur en de schutting behoren tot je opstal. Eigenlijk alles wat ‘vast’ zit, dus ook de inbouwapparatuur in je keuken. Maar (hoe verwarrend!) het zonnescherm aan je gevel juist weer niet. De opstalverzekering dekt de schade die ontstaat aan je woning zelf, bijvoorbeeld door brand. In de polisvoorwaarden staat uitgelegd wat wel en niet gedekt is. En dat zonnescherm dan? Dat verzeker je door een inboedelverzekering af te sluiten. Die voorziet in het dekken van schade aan je meubels, losse elektrische apparaten, enzovoort. Samen vormen ze (eventueel met een aansprakelijkheidsverzekering) de woonverzekering.