ThePostOnline

Moet je belasting betalen op winst bij sportweddenschappen?

03-11-2023 18:14

Als je je beleving van sportwedstrijden extra intens wilt maken, kun je er een weddenschap op afsluiten. Zo worden wedstrijden immers een stuk spannender, omdat je er een speciaal belang in hebt. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de spanning. Het is ook een leuke manier om te proberen geld te winnen. Je kansen daarop zijn – mits je goed onderbouwde sportweddenschappen doet – groter dan bij een gemiddelde loterij. Maar als je dan geld hebt gewonnen met je sportweddenschap, moet je daar dan belasting op betalen? We vertellen het in dit artikel.

Kansspelbelasting geldt ook voor sportweddenschappen

Het korte antwoord is ja. Kansspelen worden door de Nederlandse staat gebruikt als extra melkkoe om geld binnen te halen, en daarom is er een zogenaamde kansspelbelasting. Deze bedraagt (maar liefst) 29,5 procent. Je zou kunnen proberen te beargumenteren dat een sportweddenschap niet hetzelfde is als een loterij of gokspel, omdat je niet geheel aan het toeval overgelaten bent. Toch heb je het resultaat niet zelf in de hand. Daardoor ziet de Belastingdienst ook sportweddenschappen als kansspelen en is de kansspelbelasting ook hierop van toepassing.

Moet je altijd kansspelbelasting betalen?

Nu kun je natuurlijk bedragen van verschillende orden winnen bij het wedden op sport, van kleine bedragen tot grote bedragen. Moet je daar in alle gevallen kansspelbelasting over betalen? Dat dan weer niet. Er is een drempelbedrag vastgesteld van 449 euro per maand. Het is wel zo dat dit voor de winst uit alle weddenschappen van die maand bij elkaar opgeteld geldt, en niet allemaal afzonderlijk. Wel mag je er je inleg van aftrekken. Kom je dan nog boven die 449 euro in één maand uit, dan geldt de kansspelbelasting van 29,5 procent. Dezelfde regels zijn van toepassing op weddenschappen bij een bookmaker in het buitenland.

Hoe werkt afdracht van kansspelbelasting?

Maar hoe werkt dat dan, dat betalen van die kansspelbelasting? Feit is dat Nederlandse gokbedrijven dit over het algemeen al regelen voor je als je daar je weddenschap afgesloten hebt. Ze verrekenen dit voordat ze jouw winst uitkeren, en in dit geval hoef je dus zelf helemaal niks meer te ondernemen om aan de regels te voldoen. Helaas is het zo dat veel bookmakers niet hier in Nederland gevestigd zijn, maar elders. Veel ervan opereren vanaf Malta, waardoor zij niet de verantwoordelijkheid dragen voor het afdragen van de Nederlandse kansspelbelasting. In dat geval moet je het dus wél zelf regelen. Hiervoor kun je het formulier ‘Aangifte Kansspelbelasting’ van de Belastingdienst gebruiken, dat je kunt invullen en opsturen. Maar let goed op of de bookmaker niet al kansspelbelasting betaald heeft op het bedrag in het land waar hij gevestigd is, want dan hoef jij er namelijk niet opnieuw belasting op te betalen.

Liever houd je je winst natuurlijk helemaal voor jezelf in plaats van de Belastingdienst ervan te laten meeprofiteren. Daarom kun je strategisch handelen. Als je zelf kunt bepalen wanneer je bookmaker jouw winst uitkeert aan je, probeer dit dan tactisch in te plannen, zodat je nooit over die grens van 449 euro per maand gaat. Zo kun je de kansspelbelasting ontlopen.