Buitenland

Directeur Hongaars Nationaal Museum ontslagen wegens LGBTQ+inhoud

06-11-2023 14:41

Gay
Shutterstock.

BOEDAPEST, Hongarije (AP) – De Hongaarse minister van Cultuur heeft maandag de directeur van het Hongaars Nationaal Museum in Boedapest ontslagen, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een omstreden wet die het tonen van LGBTQ+-inhoud aan minderjarigen verbiedt.

Eind oktober werd vastgesteld dat vijf foto’s die op de prestigieuze World Press Photo-tentoonstelling werden getoond, in strijd waren met de wet die de toegang van kinderen beperkt tot inhoud die homoseksualiteit of geslachtsverandering uitbeeldt.

Het museum plaatste vervolgens een bericht op zijn website en bij de ingang van de World Press Photo-tentoonstelling – waar uitmuntende fotojournalistiek wordt getoond – dat de collectie alleen toegankelijk was voor bezoekers ouder dan 18 jaar.

‘Geen opzet’

Simon, lid van de regerende Fidesz-partij in Hongarije en voormalig staatssecretaris bij het ministerie van Cultuur, zei maandag op zijn Facebook-pagina dat noch hij noch het museum opzettelijk de Hongaarse “kinderbeschermingswet” uit 2021 hadden overtreden.

“Ik neem nota van de beslissing, maar ik kan deze niet accepteren,” schreef Simon. “Als vader van vier kinderen en grootouder verwerp ik resoluut het idee dat onze kinderen beschermd moeten worden tegen mij of tegen de instelling die ik leid.”

Drag

De foto’s in kwestie documenteren een gemeenschap van oudere LGBTQ+ mensen in de Filipijnen die al tientallen jaren een huis delen en voor elkaar zorgen terwijl ze ouder worden. Op de foto’s zijn enkele leden van de gemeenschap te zien die gekleed zijn in drag en make-up dragen.

De regering van Hongarije, geleid door premier Viktor Orbán, heeft de beschikbaarheid van materiaal dat homoseksualiteit “promoot” of afbeeldt voor minderjarigen in de media beperkt, waaronder televisie, films, advertenties en literatuur.

‘Schande’

Hoewel de regering volhoudt dat de wet bedoeld is om kinderen te beschermen tegen wat zij seksuele propaganda noemt, heeft de wet geleid tot juridische stappen van 15 landen in de Europese Unie. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemde de wet “een schande”.

In een verklaring schreef het ministerie van Cultuur dat Simon was ontslagen omdat hij de wet niet had nageleefd en “omdat hij zich schuldig had gemaakt aan gedrag dat het voor hem onmogelijk maakte om zijn baan te behouden”.

Het Hongaarse ministerie van Cultuur reageerde niet op een verzoek om commentaar.