Buitenland

Zuid-Afrika noemt oorlog in Gaza ‘genocide’, roept ambassadeur terug

06-11-2023 14:32

Gaza
Bloomberg.

JOHANNESBURG (AP) – De Zuid-Afrikaanse regering heeft maandag haar ambassadeur en diplomatieke missie in Israël teruggeroepen om de bombardementen op de Gazastrook te veroordelen en noemde het “een genocide”.

De regering dreigde ook met maatregelen tegen de Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika vanwege zijn recente opmerkingen over de houding van het Afrikaanse land ten opzichte van de oorlog tussen Israël en Hamas. Er werden geen verdere details gegeven over de opmerkingen.

Positie Israëlische ambassadeur onhoudbaar

De Zuid-Afrikaanse regering heeft besloten om al haar diplomaten in Tel Aviv terug te trekken voor overleg,” zei minister Khumbudzo Ntshavheni. Ze voegde eraan toe dat het kabinet nota had genomen van de “kleinerende opmerkingen van de Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika over degenen die zich verzetten tegen de wreedheden en genocide van de Israëlische regering” en dat het departement van internationale betrekkingen de opdracht heeft gekregen om “binnen de diplomatieke kanalen en protocollen de nodige maatregelen te nemen om met zijn gedrag om te gaan.”

Ntshavheni zei ook dat de positie van de Israëlische ambassadeur in het land “onhoudbaar” was.

Pro-Palestijnse demonstranten – die demonstraties hebben gehouden bij het Amerikaanse consulaat in Johannesburg en de Israëlische ambassades in Pretoria en Kaapstad – hebben de Zuid-Afrikaanse regering opgeroepen om de Israëlische ambassadeur het land uit te zetten.

‘Collectieve bestraffing’

Minister van Internationale Betrekkingen Naledi Pandor, die maandag haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba ontving, zei dat de Zuid-Afrikaanse ambtenaren uit Tel Aviv zouden worden teruggeroepen om de regering een gedetailleerde briefing te geven over de situatie in de regio.

“We moeten dit gesprek aangaan met onze ambtenaren omdat we ons grote zorgen maken over het aanhoudende doden van kinderen en onschuldige burgers in de Palestijnse gebieden.  We geloven dat de aard van de reactie van Israël er een is geworden van collectieve bestraffing,” zei Pandor.

Pandor zei dat ze de versterking van de bilaterale banden met haar Oekraïense tegenhanger had besproken, waaronder bijeenkomsten van ten minste zeven Afrikaanse leiders die eerder dit jaar Moskou en Kiev bezochten om een vredesplan voor te stellen.

“Wij zijn een van de weinige landen in de regio’s van de wereld die zowel met Oekraïne als met Rusland kunnen praten.”

Banden met Palestina

De Zuid-Afrikaanse regering, geleid door de regerende African National Congress-partij die nauwe banden heeft met Palestina, heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en tot het toelaten van hulp in de gebombardeerde enclave.

Zuid-Afrika is een van de andere landen die hun ambassadeurs bij Israël hebben teruggeroepen om te protesteren tegen de militaire operaties in Gaza, waaronder Chili, Colombia en Honduras. Bolivia verbrak de diplomatieke banden met het land.

Israël bekritiseerde de Latijns-Amerikaanse landen vorige week en riep Colombia en Chili op om “de terroristische organisatie Hamas expliciet te veroordelen”.